Свързани новини

07.03.2018 09:53

Симеонов: ЧЕЗ не е от стратегическо значение за националната сигурност

Видян 1823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Тази сделка не е стратегическа, както се спекулира. ЧЕЗ не е предприятие от стратегическо значение за националната сигурност, но засяга много потребители и интересите им трябва да бъдат защитени“, обясни вицепремиерът Валери Симеонов в предаването Денят започва по БНТ. Той допълни, че ще внесат промени в закона, за да може за в бъдеще да няма случаи със скандални реакции на обществото и на политически партии.


Във връзка с готвения днес протест срещу сделката с ЧЕЗ, Симеонов посочи, че "това са яловите напъни на БСП по някакъв начин да разбърка нещата в държавата".


 


По отношение на срещата с Реформаторския блок относно законови промени, вицепремиерът коментира: „Те са подготвили едни доста смислени текстове, които определят преди всяка сделка, която има сериозен пазарен дял и засяга много потребители, да се извършват съответните проучвателни действия и събиране на информация от ДАНС. На базата на тази информация да се изготвя позиция на МС. Има да се доуточняват още неща“.  Предложението ни, на „Обединени патриоти“, ще бъде внесено в тази посока.


Относно решението с казуса за ЧЕЗ, Симеонов заяви: „Цялостното изкупуване е връщане към комунизма и болшевизма. Естествено, че това може да го предложи само една партия като БСП“.


 „Става въпрос за много малко пари. Държавата няма да гони реално упражняване на тази собственост. Това са въпроси, които тепърва ще бъдат обсъдени на политически съвет, но нашата позиция е не трябва държавата да участва директно в управлението, по-скоро в контрола“, поясни той и допълни, че ни трябва сигурност, че няма да влязат мръсни капитали, че няма да фалира и да отиде на борсата. „Този контрол може да се реализира както с 34%, така и със закупуването на „златната акция", която ще дава възможност държавата да управлява контрол. Приветствам министър-председателят за това решение", каза още той.


На въпрос какво правим с другите две дружества, Симеонов заяви: „Редно е да опитаме да закупим на много ниска цена няколко акции, за да покажем, че държавата, че това най-успешно правителство за последните близо 30 години, защитава националният интерес“.


Валери Симеонов обясни, че ЧЕЗ е проучил купувача, който в лицето на Гинка Върбакова е работил с чешки бизнесмен 10 години. "Затова няма какво да се притеснява обществото, добави той. Дружеството е обезпечило тези кредити", каза още той. "ЧЕЗ няма да продаде на когото и да е, а на фирма, която ще продължи успешно бизнеса, поне в следващите няколко години. За бизнеса е важно, защото ако се срине, това, което си продал, петното не е върху този, който е купил, а този който е продал", поясни вицепремиерът Симеонов.


Относно готвения днес протест срещу сделката за ЧЕЗ, вицепремиерът каза: „Нещата не са сложни, не трябва да се вторачваме в тях, да изтерясваме, камо ли да се стига до такива водевилни протести каквито се опитват да правят политическите чалгаджии от БСП“. По думите му това е фалшив протест и оставка няма да има. Според него Теменужка Петкова няма никакво морално и политическо право да мърда от стола си. „Ще стои там докато хората не разберат, че няма пръст в тази сделка и нейното решение е било плод на емоция. Няма връзка между нея и сделката за ЧЕЗ. Настоявам и я моля да остане“. Вицепремиерът добави, че никой член от правителството не е участвал в сделката с ЧЕЗ.


На въпрос има ли скрити интереси зад протеста днес, Симеонов заяви: „Те са абсолютни открити. Това са яловите напъни на БСП по някакъв начин да разбърка нещата в държавата. Липсва им смисълът. Спомнете си какво стана с вота“.


Валери Симеонов коментира и убийството на циганина от д-р Иван Димитров в Пловдив: „От моя гледна точка, не говоря в качеството си на вицепремиер, този с 9-те присъди да го гръмнеш му е малко, но протестите бяха прибързани. Когато нямаш яснота по фактите не трябва да излизаш с крайни обвинения. Истината показа нещо съвсем различно".


Относно думите на руския патриарх Кирил за това на кого благодарим, Симеонов заяви: „Този човек не е слязъл от небесата, от Рая, не е пратеник на Бог. Известен е като цигарения митрополит на Русия. Този хитрец е внесъл безакцизни цигари за 14 млрд. долара, за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата, има частен самолет, часовникът му е 30 хил. И този същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог