Свързани новини

06.03.2018 09:46

С критерии за €700 млн. капитал Царя избегна съмнителни инвеститори

Видян 1602 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ексдепутатът и бивш заместник-министър на финансите по приходите Георги Кадиев припомни какви са били критерии за привличане на купувачи на „това, което имаме като” ЧЕЗ днес при продажбата през 2004 г. За да бъде гарантирано, че ще се намери първокласен, сериозен и надежден инвеститор, а не амалгама от подозрителни:


„През 2004 правителството на Симеон Сакскобургготски продава ЧЕЗ. Ето критериите към кандидат-купувачите:


- собствен капитал от 700 млн. евро


- да са продали в последните 12 месеца поне 7 000 гигаватчаса енергия (т.е. 800 МВт/ч, което за българските мащаби е огромно количество)


- да имат висок кредитен рейтинг (поне BBB- по S&P или Baa 3 по Moody’s)


Гинка има собствен капитал от 50 хил.лв.


Гинка едва ли е продала на свободния пазар и 1 МВтч.


Гинка няма кредитен рейтинг.


Правителство, което позволява това, заслужава оставката си”.


Думите на Кадиев стават още по-важни на фона на факта, че според изявление на сегашната купувачка на дружеството Върбакова до медиите, „след сряда” тя ще преговаря с чешката държава от името на нашата държава как да бъде включена България в сделката. Според финансовия министър Горанов, който принципно не одобрявал такива сделки, но се съобразявал с мнозинството, било възможно с парите на данъкоплатците да бъде изкупено дружеството Инеркомс на Гинка Върбакова.


В задачата се пита защо на цена от 320 млн.евро плюс 116 млн.евро дълг или общо 436 млн. евро – 850 млн.лв., след като според българското разузнаване и оценката на Креди Суис ЕРП-то струва 225 млн. евро или половината пари? А по оценката, при която Борисов продаде 33% от сегашния ЧЕЗ – 115 млн. лв, оценката е още по-ниска – 176 млн.евро. Което пък е близо 3 пъти под договорените от Върбакова пари за покупката на ЧЕЗ.


Тъй като Царя е заложил в правителствено решение никой следващ кабинет да не може да продава за по-малко от неговия процент от дружеството, нещо нарушено от Борисов 1, заради което срещу вицето Дянков и енергийния министър Трайков се води дело, ако България приеме условията за покупка на ЧЕЗ, наложени сега, възниква възможност за съд срещу онези, които на практика ЩЕ ИЗТОЧАТ ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА. Такава е разликата между 345 млн.лв. и 850 млн.лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Имате безброй много идеи

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Имате безброй много идеи, но точно вие сте твърде