Свързани новини

05.03.2018 08:13

Изборите в Италия без ясен победител

Видян 2127 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Италия е изправена пред продължителен период на политическа несигурност след парламентарните избори в неделя, които не очертаха ясен победител и бяха белязани от възход на антисистемни и крайнодесни групи, предаде Ройтерс.

След преброяване на половината от подадените гласове изглежда почти сигурно, че нито една от трите основни формации няма да може да управлява самостоятелно. Малко вероятни изглеждат и перспективите за връщане на утвърдени партии в правителството, което създава главоболия на ЕС.

Десният съюз, включващ партията на експремиер Силвио Берлускони, е формацията, получила най-голям дял от вота - около 37%, следвана от антисистемното Движение „5 звезди“ на Луиджи Ди Майо с близо една трета, което го прави единичната партия с най-много гласове.

Управляващият лявоцентристки блок с Демократическата партия взема около 22%. Тя понесе удар заради недоволството от продължаващата бедност, висока безработица и приток на над 600 000 имигранти в изминалите четири години, въпреки че постигна известно възстановяване на икономиката.

Окончателните резултати от вота се очакват по-късно в понеделник.

Големият победител се очертава „5 звезди“, което увеличава с 5-6% резултата си от предишните избори, на които получи 25% от гласовете. „Никой няма да може да управлява без нас“, заяви Рикардо Фракато, сенатор от партията.

Доволен е и лидерът на антиимигрантската и евроскептична „Лига“ Матео Салвини, чиято формация получи 17% при 4 на сто на националните избори през 2013 г. Като отделна сила тя взе повече от съюзническата партия „Форца Италия“ на Берлускони - около 14%. Друга сила в алианса - „Италиански братя“ Джорджа Мелони, получава малко над 4%.

По време на изборната кампания партийните лидери непрекъснато изключваха варианти за следизборна коалиция с опонентите си. Но Италия има продължителен опит да намира изход при очевидно непреодолими политически различия, посочва Ройтерс.

Движението „5 звезди“, което някога отхвърляше разговори за споделяне на властта, поомекна, като сега лидерът Ди Майо (31 г.) сега казва, че е готово да обсъжда общи политики, но не и постове.

„Ди Майо печели, Италия - неуправляема“, писа на челната си страница в. „Стампа“ в първото си издание след вота.

Очакваният продължителен период на несигурност в икономика №3 в еврозоната се отрази на еврото, което поевтиня на пазарите в Азия рано в понеделник.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от