Свързани новини

02.03.2018 14:50

Инерком: Изрядни сме, сделката е прозрачна и според най-добрите бизнеспрактики!

Видян 952 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Изрядни сме, сделката  е прозрачна и според  най-добрите бизнеспрактики! Това се казва в изявлението на Инерком България ЕАД пред парламентарната комисия по енергетика.

Ето пълния текст:
В последните седмици вие сте свидетели, а ние-  потърпевши отбезпрецедентната ияростна кампания, насочена срещу една коректна и изрядна пред държавата българска компания, каквато е нашата – „Инерком“.
Това се случва, защото сме избраният сред множество кандидати да сключи договор за продажбата  на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България.
Свидетели сме на един политически и икономически шантаж,целящ  спирането на една абсолютно законосъобразна сделка и на груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания.
Яростното политизиране на продажбата на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България,достигна до степен на сатанизиране. Различни политически сили, фактори и институции видяха в тази сделка единствено и само възможност за повишаване на политическите си рейтинги, за трупане на дивиденти, за раздухване на страхове и съмнения, за тиражиране на спекулации.
Трябва да признаем, че когато преди повече от година подготвяхме документацията за участие в тази изключително сложна, мащабна и водена по най-добрите европейски и световни стандарти сделка, сериозно подценихме ролята на политическата интрига в тази ситуация. Подценихме и възможността да бъдем атакувани от наши конкуренти, които искат да провалят сделката и да я обърнат в своя полза,но не по законов ред или чрез откритото и прозрачно конкурентно състезание, а чрез оказване на политически натиск в България и в Чехия. Атаките срещу нас са и заради икономически интереси на вече отпаднали от преговорите кандидати, които не искат честно състезание, конкурентни предложения и законосъобразни действия,за да получат и сключат тази сделка. Те искат да спечелят „по служебен ред“,задкулисно, чрез оказване на политически натиск- както върху нас, така и върху дружеството-продавач ЧЕЗ а.с., изкривявайки медийната среда, тиражирайки откровени лъжи и инсинуации. Ние и нашата компания Инерком бяхме набедени за „лошите“ в една политическо-икономическапостановка.Това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме!
Днес сме тук, за да отговорим на въпросите, които тревожат обществеността, медиите и политиците. Ще Ви разкажемкои сме, коя е компанията ни и с какво се занимаваме през последните 10 години. Защо именно ние сме избрани за купувач на ЧЕЗ сред останалите кандидати.Искаме да опровергаем  съмненията, че нямаме професионална биография, капацитет и финансови възможности за обезпечаване на сделката, да покажем, че имамеясни и конкретни инвестиционни намерения и подготвен екип.
Държим да защитим доброто си име и ще отговорим на всички спекулации, на грозните квалификации и определения, които бяха отправени към нас и нашите дружества. Дължим това преди всичко на  на хората, институциите и банките, с които работим, а и на себе си. Убедени сме, че това е наше законно право и единствено правилно и  отговорно поведение в тази ситуация.
Също така искаме категорично да заявим, че с нашите адвокати ще прегледаме всички изявления, обидни квалификации, откровени лъжи и инсинуации, които бяха тиражирани по наш адрес, включително и отнай-високо политическо ниво. Ще търсим правата си по отношение на всички последващи спекулации и лъжи.
Няма да допуснем да ни превръщат в марионетка, да тиражират слухове, че сме подставени лица или че участваме в схеми за скрито придобиване на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България. Който твърди подобни неща, ще трябва да ги докаже в съда! Подобни лъжи, волно или неволно, обслужват корпоративните интереси на влиятелни кръгове.

Молим уважаемите депутати и медии да потърсят с ресурсите, с които разполагат,причините, финансовите интереси и злонамерените участници в този шантаж.
Въпреки произнесените и тиражирани лъжи, ние сме готови да се срещнем с президентската институция, с политическите централи, с представители на правителството, с парламентарни комисии – с една-единствена цел – да кажем истината; да оставим фактите да говорят, да успокоим обществената, политическата и медиийната среда.
Сега за фактите по сделката:
Предварително искам да кажа, че всеки един от кандититев тази процедура има подписан договор за конфиденциалност с изключително рестриктивни и строги клаузи, които забраняват оповестяването  и коментиранетонадетайли, свързани със сделката.Ако попитате друг участник в същата процедура каква е структурата на финансиране на неговата оферта, той няма да ви отговори. Никой от кандидатите няма да наруши договора си за конфиденциалност. Информация за механизма на финансиране на сделката, за банковите институции, ангажирани в нея, може да бъде предоставяна единствено когато законите изискват това. Неизпълнение на договор за конфиденциалност при сделка от подобен мащаб може да предизвика прекратяване на договора за продажбаи отправянето на претенции за вреди към  нас. Изискването за конфиденциалност на сделката е утвърдена, световна бизнеспрактика във всички големи международни сделки, каквато е и тази сделка.
Участието нив преговорите за закупуване на дружествата, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България,започна преди повече от година. Цялата процедура по сделката и всички преговори се водехав Чехия, съгласно чешкото законодателство, а договорът за покупко-продажба се сключи по английското право. Всички разговори са водени в централата на ЧЕЗ в Прага, не по министерствата и политическите кабинети в София.
Не сме търсили разговори и контакти с нито един български политик, с нито един представител на българското правителство!
Едва тази сутрин се запознахс Министър Председателя г-н Бойко Борисов.
Във връзка с проведените разговори с г-н Борисов и в резултат на разразилата се дискусия сме съгласни да включим държавата в сделката така, че тя да има контрол върху електроразпределителното дружество за вбъдеще.
В нашия договор за покупко-продажба е поета дългосрочна забрана за промяна на собствеността и по тази причина ще започнем разговори с продавачите относно възможността да включим държавата в сделката.
Наши партньори и консултанти по тази сделка са едни от най-авторитетнитебългарски и международни компании. Накратко за тях:
•    Нашият юридически консултант по договора за покупко-продажбата е една от най-влиятелните и авторитетни международни компании „Алън и Овъри“.За Ваша информация, за 2016 год., споредThomson Reuters &Dealogic “Алън и Овъри” санай-голяматаадвокатскакантора в светапобройсделки с 1576 транзакции с общразмер 1,2 трилионадолара.„Алън и Овъри“ са най-голямата адвокатска кантора в света по брой сделки, с 1576 транзакции с общ размер 1,2 трилиона долара. Именно те осъществиха правна защита на интересите ни по време на преговорният процес за подготовката на Договора за продажба на акции между Инерком и ЧЕЗ.
•    От българска страна за свой юридически съветник се доверихме на една от водещите правни кантори – „Спасов&Братанов“. Тяхното уважавано адвокатско съдружие с близо 20-годишен стаж на национално и на международно ниво, с изключително богат опит в сферата на корпоративното право, сливанията и придобиванията, трансгранични финансирания и капиталови пазари.
„Спасов&Братанов“осъществиха правен и регулаторен дю дилиджънс, извършиха цялото правно обслужване на процеса и също участваха в преговорите с Продавача.
•    Нашият финансов консултант по сделката са „Мейн Кепитал“(Mane Capital). Това е независима бутикова консултанска компания в сферата на инвестиционното банкиране, специализирана в стратегическото и финансово консултиране в областта на сливанията и придобиванията и капиталовите пазари. Mane Capital има доказан опит с международни трансакции и глобални инвеститори и компании, работи с множество инвестиционни фондове и стратегически инвеститори.

•    Deloitte България – изготвиха финансов и данъчен дю дилиджънс. Делойт България е частотеднаотводещитеорганизации в страната, коятопредоставяпрофесионалниуслуги в сфератанаодита, данъчно-правниуслуги, консултинга, услугипоуправлениенариска и консултантскиуслуги в областтанафинансите, чрезнад 230 местни и чуждестраннипрофесионалисти.

•    Същевременно процесът по сключване на сделката в Чехия беше наблюдаван и продължително одитиран от няколко от най големите международни одиторски и консултански компании.
Имената и авторитета на консултантите, с които работим, сами по себе си дават абсолютна яснота, че сделката по закупуването на дружествата притежавани от ЧЕЗ а.с. в България е законосъобразна.
Искам да изразя изключителната си благодарност и уважение към тях за това, че ни се довериха, оцениха нашия потенциал и ни партнираха по време на целия сложен и труден процес по осъществяване на сделката в последната година и половина.
Кои сме ние?
От лидера на една политическа сила беше зададен въпросът как може Гинка от Пазарджик на 43 години да си купи ЧЕЗ?Мога ли и аз да върна въпрос в същия стил? А как може млада дама, от село Крушовица, на 28 години, да си купи Техноимпекс?Ние не можем да си позволим да водимдискусияна подобно ниво. Затова ще говорим с факти.
Ние започнахме да развиваме бизнес в енергетиката преди 10 години. Основните инвестиции на дружествата от групата на Инерком са във ВЕИ-мощности, производство на зелена енергия, строителство и реконструкция на енергийни обекти и инфраструктура, изграждане и реконструкция на жилищни и офис сгради, разработване и управление на енергийни проекти и решения.
За последните 10 години Инерком се утвърди на българския енергиен пазар като уважавано дружество, коректен данъкоплатец и надежден партньор. Ние сме един от най-големите български производители на енергия от слънчева енергия. Реализирали сме множество проекти за изграждане, поддържане и реконструкция на енергийни съоръжения. В България имаме 6 работещи фотоволтаични централи.
Инерком е произвела над 150 000 MW hчистаенергия, катозапоследните 5 години оборотът на нашите дружества се е увеличил с над 300%, и за 2017 г. надхвърля 50 милиона лева.Активите на компаниите ни са на стойност над 100 милиона лева.
В дейността си Инерком използва модерни и конкурентни технологии, благодарение на които постигаме оптимални производствени параметри на ВЕИ-съоръженията, които управляваме. Стремим се към дългосрочно оптимизиране на производството на електроенергия от възобновяеми източници, енергийна ефективност и намаляване на въглеродните емисии.
Компаниите от групата на Инерком допринасятза спестяването на 150 000 тона вредни въглеродни емисии средногодишно чрез проектите, които реализират.
Ние сме член на Българската фотоволтаична асоциация, на Камарата на строителите в България и на Националната енергийна камара.
Екипът ни се състои от компетентни експерти и професионалисти с отлична квалификация и дългогодишен опит. Един от тях е г-жа Милена Стоева, която днес седи до мен. Тя е юрист по образование и Председател на Съвета на директорите на “Инерком България” ЕАД. Има дългогодишен опит и експертиза в сферата на енергетиката и енергоразпределителните дружества, близо 10-годишен стаж на водещи позиции в дружества на ЧЕЗ в България до 2011 г.
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  Турция спря вноса на ирански петрол

Турция спря вноса на ирански петрол

Турция спря в началото на май вноса на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 26 май 22:00ч.

Мъжът с железните юмруци

Режисьор: РЗА
В ролите: РЗА, Ръсел Кроу, Луси Лиу, РЗА, Дейв Баутиста, Байрън Ман, Пам Гриър, Джейми Чънг, Кунг Ле, Даниъл Ву и др.

виц на деня

Между приятели:
- Как се взимат решенията вкъщи?
- Когато с жената сме на различно мнение, решението го взима тя. Когато сме на едно мнение - аз.

към хороскоп хороскоп

риби

Включвайки се в общи занимания

Включвайки се в общи занимания, ще постигнете