Свързани новини

02.03.2018 10:18

Георги Свиленски: Държавата е била наясно със сделката за ЧЕЗ

Видян 1406 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Зад сделката за ЧЕЗ не стои Гинка. Стоят други хора, което стана ясно за всички хора. Изясни се и че държавата е била наясно със сделката, а това което говореше премиера, че не знаел, не отговарят на истината”, каза зам.-председателят на „БСП за България” Георги Свиленски по бТВ.


 


„Ясно е, че ДАНС 2-3 г. са работили по случая, дали са доклади до Министерския съвет. Няма как докладът да стигне до председателя на Съвета по сигурност или до ресорния за енергетика вицепремиер и да не стигне до премиера”, смята Свиленски. „Борисов казва, че институциите са задействани – КЕВР, КЗК, КФН. Вчера стана ясно, че нищо не е задействано”, посочи още депутатът от БСП.


Той открои два начина на действия в този случай. „Единият е г-жа Върбакова и ЧЕЗ да се откажат от тази сделка, да стратират процедурата наново и държавата да участва”, каза Свиленски и обясни, че ако това не се случи, БСП ще стартира подписка сред тези 3 млн. потребители на ЧЕЗ и ще внесе колективен иск в български или чешки съд, за да се спре тази сделка.


Според Валентин Николов от ГЕРБ е абсурдно да се твърди, че Борисов е знаел кой ще бъде победител. „Има доклад на службите, но там те са казали какви са участниците и има ли капитали, които са проблемни. Те не казват този ще победи или онзи ще победи”, отбеляза той.


„Един от балоните е, че едва ли не цената на тока зависи от ЧЕЗ, а това не е вярно. Има приватизационен договор, който ще продължи да важи. ЧЕЗ единствено формира цената на два компонента – разпределение и пренос, не е цената на тока”, посочи Валентин Николов.


Според него чешкият премиер Андрей Бабиш няма как да се меси в комисията, която е избирала кой да бъде победител. „До последно от чешката компания бяха казали, че в четвъртък ще решат дали въобще да продават дялове и ако ги продават – на кого”, подчерта Николов.


Валентин Касабов от Обединените патриоти определи критиките на опозицията като „сценарий” и „една и съща чалга от началото на мандата досега”. „Пее се „Шушана, Шушана”, едно и също. Постоянно – иска се оставката, оградата нещо пречи. Превърнахме държавата в чалготека”, категоричен беше той.


По думите му сделката не е сключена, има договор, а оттук нататък държавата ще се намеси„Трябва промяна в Закона за енергетиката и тази промяна ще стане”, добави Касабов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и