Свързани новини

01.03.2018 16:46

ЧЕЗ лъже, ББР няма ангажимент да финансира Върбакова, отсече шефът на държавната банка

Видян 2477 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Казаното от говорителя на ЧЕЗ, че Българската банка за развитие има ангажимент към сделката за продажба на активите на компанията в България, е лъжа”, каза шефът на единствената държавна банка Стоян Мавродиев по време на изслушването за сделката на Гинка в парламента.


Мавродиев все пак призна, че е имало запитване от страна на фирмата Инерком на Върбанова към ББР за евентуално рефинансиране на кредита на ЕБВР към ЧЕЗ. Банката е потвърдила интерес към сделката с изричното условие, че това не представлява обвързващ ангажимент. Последваща кореспонденция с Инерком не е осъществявана, в ББР не са постъпвали документи за разглеждане и във връзка с това не са вземани решения от компетентните органи на банката, обясни Мавродиев.


„ББР не е кредитирала или издавала банкови гаранции по тази сделка”, заяви шефът й Стоян Мавродиев.


Това поставя под въпрос финансирането на цялата схема за придобиването на ЧЕЗ, според която от ББР се очакват 75 млн.евро. Присъствието на банката не е просто изписване – когато някой при преговори използва нейното име, за другата страна това означава ангажимент на българската държава. Допълван от признатото 20-годишно приятелство на Гинка с енергийния министър Теменужка Петкова, което беше и медийно афиширано.


 „Направи се спекулация, че зад ББР стои г-н Бойко Борисов”, продължи Мавродиев. И подчерта, че нито веднъж нито премиерът, нито финансовият министър Владислав Горанов като принципал (б.р. досега се смяташе, че е изпълнено правителственото решение още от кабинета Борисов 2 за преминаване на банката под шампката на Министерството на икономиката), не са повлиявали върху нито една сделка”.


 Лидерът на БСП Корнелия Нинова го нападна остро заради думите му, че не е мястото на банката на изслушване в парламента. "Затова сте тук, защото сте единствената държавна банка, която трябва да изпълнява политиката на правителството", заяви Нинова. Соцлидерката го посъветва да отиде в секретното деловодство и да прочете в „листа“, изпратен от чешкия премиер Андрей Бабиш до Бойко Борисов, че банката му е ангажирана в сделката. По думите й някой лъже.


 Нинова заключи, че от чутото от представителите на компетентните институции си прави извода, че службите са знаели, че ЧЕЗ иска да продаде компанията, докладвали са на правителството, което също е имало информация. От изказванията на останалите институции като КЕВР и КЗК пък станало ясно, че докато сделката не е джиросана и не стане факт, тя не може да бъде проверявана. Изводът, който направи Нинова: "Трябва да стоим и да чакаме на благоволението на Гинка Върбакова да се поддаде на шантажа на премиера и да прехвърли акциите си на държавата".


 На изслушването в парламента присъства и посланикът на Чехия Душан Щраух, който пристигна на него след среща с Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате