Свързани новини

28.02.2018 16:37

Японеца вдига Двойната къща наново

Видян 2266 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Наше задължение е да пазим и да предадем на следващите поколения обекти с културно значение. Първата стъпка за тяхното запазване е да им се определи статут на културна ценност или да им бъде върнат статут, когато е бил отнет. Окончателно решение за това дава Министерството на културата. Столичната община настоява да бъде даден статут на сградата на Царските конюшни в София. Настояваме на обекта да бъде даден най-високият статут на културна ценност от национално значение", каза доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, на дискусия с участието на министъра на културата, посветена на опазването на архитектурните паметници в милионния град. Той продължи: „Изключително важно е обектът да бъде защитен и да получи юридическото признание за своята значимост".


Главният архитект на София Здравко Здравков направи презентация, в която посочи добри примери с извършени реставрационни дейности на исторически сгради, както и случаи, при които са наложени санкции на собствениците, поради липса на грижа за обектите.


За известната къща на арх. Фингов на ул. Шипка 38, в която той намира смъртта си при англо-американските бомбардировки над столицата през Втората световна война и която стана обект на обществени дискусии заради разрухата си, след като при соца е възстановена, арх. Здравко Здравков посочи, че е постигнато споразумение със собствениците за нейното реновиране.


По идея на 19 минути, макар и 8 години след лансирането й, през което време рухнаха или бяха непоправимо увредени редица уникални домове – например къщата на Гешов на бул. Патриарх Евтимий, която е общинска съсобственост, бутнатите 2 къщи на ъглите на Дондуков и др., Столичната община направи предложения за мерки и финансови механизми за подпомагане собствениците на сгради – недвижими културни ценности, за извършване на дейностите по опазване, реставрацията и социализацията им.


Продължава и работата по договарянето на реконструкции на ценни сгради. Здание, за което Столичната община предлага да му бъде даден статут на паметник, е на ул. Хан Крум, посочи още Здравков.


Министърът на културата Боил Банов посочи, че има разбирателство със собствениците на Двойната къща на бул. Васил Левски да бъде възстановена цялостно. Напомняме, че преди година изникна обществен конфликт, след като многогодишното чакане за рухване на паметника приключи и притежателят – видния СИКаджия Киро Японеца пристъпи към събаряне.


Относно Къщата с кулата на бул. Джеймс Баучер, за която дискусията тръгна миналата седмица от първа страница на 19 минути след рухването и на това безценно здание, зам.-кметът Чобанов посочи: "Столичната община положи всички усилия тя да бъде съхранена, като поискахме още през 2015 г. от Министерство на културата да преразгледа снемането на нейния статут”. Истината е, че той й е отнет при кмета Бойко Борисов през 2008 г. ГЕРБ управлява и столицата от 2007 г., и страната - от 2009 г., но тъй като обектът сега е собственост на олигарх, съдбата му е така безрадостна и ще отстъпи на мутробарока.


Стана дума и за открития амфитеатър при бул. Дондуков. Там ще бъде предприета аварийна консервация на археологическите структури, което трябва да се разпореди Министерство на културата. Обектът е блокиран от десетина години. При ремонта на Двореца от кабинета Борисов 1 беше зазидан и тунелът, който свързва Националната галерия с някогашната гладиаторска арена. Бяха унищожени античните останки, които съществуваха в основите на Двореца и в катакомбите, водещи към амфитеатъра. А те можеха да бъдат уникална туристическа атракция – много по-впечатляваща от пловдивския еквивалент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от