Свързани новини

26.02.2018 11:30

Цели 17 институции уж отговарят за закрилата на децата

Видян 1649 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички си прехвърлят отговорността за държаните под ключ деца в Люлин и мъртвия им дядо


Цели 17 са институциите у нас, които отговарят за правата на децата, съобщи психологът Христо Монов пред бТВ. Всички те са в националния съвет към агенцията за закрила на детето, включващ представители на 9 министерства - социалното, образователното, вътрешното, външното, здравното, правосъдното, финансовото, културното, спортното, както и на още 7 други органа. Останалите 12 членове на съвета са неправителствени организации.


Нито една от тези институции не е реагирала адекватно по отношение на трите момичета на 13, 14 и 18 г. от софийския квартал Люлин, които цял живот са държани под ключ и никога не са ходили на училище. Техният случай стана известен в предаването Съдебен спор по сигнал на дядо им Стефан Янев, който беше намерен мъртъв. Обвиняеми за убийството са дъщеря му и зет му, като вътрешният министър Валентин Радев даде да се разбере, че това не е единствената версия на разследващите. Янев беше открит на площадка в блок, няма официално обявени причини за смъртта му.


Димитринка Бумбовска, началник на отдел Закрила на детето в Люлин, която участва и в екипа по издирване на учениците в клас, разказа, че и двете посещения на адреса през октомври са се оказали без резултат, защото никой не отворил вратата, а съседите казали, че не познават такива деца. Според нея нямало как да се влезе в жилището, а не е имало и индикации, че трябва да се търси помощ от полицията. Кварталният полицай говорил с бащата, който го уверил, че момичетата му ходят на училище в центъра.


Оправдания имат и останалите. От Агенцията за социално подпомагане твърдят, че никога досега не са получавали сигнали, че въпросните деца не са посещавали училище. От СДВР заявяват, че са нямали нито една жалба от бащата за физическо малтретиране от дъщеря му. "Когато са отишли нашите служители, на адреса нито е имало някакви шумове, нито е имало викове за помощ. Ако бяхме по някакъв начин установили, че вътре има някой, или се чуват викове за помощ, или че се извършва някакво насилие или престъпление, ние щяхме да влезем задължително", каза Ивайло Иванов, началник на СДВР.


"Това е поредният случай, който показва, че липсва каквато и да интеграция на усилията на институциите - всеки работи сам за себе си, всеки се оправдава и казва, че не знае нищо", коментира Монов.


Вътрешният министър е наредил проверка дали полицията е реагирала адекватно. "Нашата отговорност ще я поема, ако има такава. Аз подозирам нещо такова, тъй като очевидно случаят не е от вчера или онзи ден. Как толкова хора, толкова държавни органи и социални служби не са го видели това и не са го знаели, включително и гражданите, там няма ли районен инспектор?", каза министърът пред журналисти в парламента.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са