Свързани новини

23.02.2018 09:32

Задължиха служителите на ДАИ да мълчат за далавери

Видян 2165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (ИААА) Красимир Сребров е задължил служителите във ведомството да попълнят изключително скандална декларация за конфиденциалност, пише OFFNews.


Според чиновници в бившата ДАИ това е опит да се запуши устата им, за да не се изнася каквато и да е информация за корупционните схеми в службата, която е на подчинение на транспортния министър Ивайло Московски.


Заповедта на Сребров е от 12 февруари 2018 г. с номер 11-01-1353 задължава всички служители в ИААА да попълнят декларациите, че ще мълчат за случващото се във ведомството в 7-дневен срок от датата на заповедта. Тези, които са в отпуска, трябва да го сторят веднага, след като се върнат на работа.


Самите декларации са изключително скандални. В тях е записано, че "конфиденциална информация е всяка информация, факти, данни и всички други въпроси, за които получа сведения пряко или косвено в резултат на моята работа в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".


Според друго определение "конфиденциални документи са всички чернови и оригинални документи, подготвителна информация и други материали с информацията, съдържаща се в тях, до която имам достъп пряко или косвено в резултат на работата ми в Агенцията."


Към този текст е вкарано и още по-абсурдно задължение, според което всички записки или бележки, направени на работното място, се считат също за "конфиденциални документи".


В декларациите изрично е записано и че служителите на ИААА нямат право да разгласяват каквато и да е информация от ведомството "чрез средствата за масово осведомяване, печатните издания или Интернет".


Служителите на агенцията обаче щедро получават правото да споделят информация само с "ръководните служители на ИААА".


Според друг текст от декларацията в случай че служителите на ДАИ не са доволни от работата на шефовете си, трябва да се оплачат на именно на тези, от които не са доволни и да не казват на никого другиго.


Ето и конкретния текст:


    "Ако имам лична неудовлетвореност от условията на труд, размера на възнаграждението ми, начина по който се справям с преките си задължения, технологията на работа, начина по който се управлява Агенцията, ще ангажирам с това единствено компетентните ръководители в Агенцията и няма да ангажирам с това други служители, както и няма да създавам негативно отношение към Агенцията или други служители."


Законотворческите бисери в заповедта на Сребров обаче не свършват дотук. Декларацията за конфиденциалност съдържа и текст, с който подписалите я служители на ИААА се ангажират в срок от 10 години след напускане на ведомството да не разгласяват каквато и да е информация за работата във ведомството.


В документа е записано и че при нарушения на поетите ангажименти, служителите ще носят дисциплинарна отговорност, което не е ясно как ще стане за вече напусналите ведомството.


По повод на скандалните декларации вече е подаден сигнал до отдел Надзор на законност във Върховна административна прокуратура от доскорошния шеф на ДАИ-София Кънчо Димитров. Той бе човекът, който съдейства за разкриването на мащабна схема за продажба на шофьорски книжки, при която бяха арестувани 12 от общо 16 инспектори, изпитващи кандидат-шофьори в столицата. За "награда" обаче Димитров бе освободен от работа, а служители с повдигнати обвинения продължават да изпитват.


Според новия сигнал на отстранения борец с корупцията в ИААА декларациите за конфиденциалност са незаконосъобразни, че нарушават основни човешки права и свободи, и представляват опит за сплашване на служителите. Димитров твърди и че чрез тях се цели чиновниците във ведомството да не контактуват с журналисти и да се въздържат от подаване на сигнали до компетентните органи, включително и прокуратурата за случаи, когато служител или служители преценят, че е налице извършено административно нарушение от техни колеги или ръководители.


По-късно от Министерство на транспорта заявяват пред Оффнюз, че декларациите за конфиденциалност в никакъв случай не забраняват на служителите на ИААА да подават сигнали за корупция и да сезират компетентните органи по отношение на информация, свързана с извършени престъпления.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще