Свързани новини

21.02.2018 14:11

Нинова: Превръщате парламента в извънреден съд

Видян 1807 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Уважаеми български народе,Съжалявам, че днес ставате свидетели на това, което показва, че българската политическа класа е незряла да оцени обективно и мъдро историята си и да ви даде перспектива, да отговори на реалните ви проблеми, да ви помогне да ги решите и да ви даде надежди". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по искането за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента.

"Съжалявам, че управляващите дадоха този тон и ви причинихме днес това. И заради това ще се опитам от името на „БСП за България“ да върна разговора към съвременните принципи на правовата държава, на свободата на словото, на свободата на мнението, каквото всеки един от българските граждани има. Повод за този разговор е исканата оставка на зам.-председателя Валери Жаблянов от депутатите на ГЕРБ и ОП.



Ще започна с юридическата страна. Правилникът на НС, който е закон в България, изчерпателно е определил при какви случаи може да бъде прекратен предсрочно мандатът на зам.-председателя. Първо – по негово заявление, а такова няма. Второ – по писмено предложение на най-малко 1/3 от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията му – няма такава. Валери Жаблянов обективно изпълнява задълженията си. Или системно превишава правата си, или системно неизпълнява задълженията си – нито едното, нито другото. Искането за предсрочно прекратяване на мандата е незаконно, защото не отговаря на условията на правилника, провъзгласен от КС за закон.



Ще се спра на мотивите един по един. Г-н Жаблянов, според управляващите е превишил правата си, като се е изказал в лично качество против договора с Македония и с това е накърнил интересите на страната. В Конституцията на България пише: чл. 39 - Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово, писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. Чл. 67 – Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите, в съответствие със своята съвест и убеждения. Искането за предсрочно освобождаване на Валери Жаблянов е противоконституционно. Но нещо повече - в мотивите се казва, че с изказването, което е лично, Валери Жаблянов е накърнил интересите на страната. В ГЕРБ има достойни хора, които публично изразяват несъгласие с Истанбулската конвенция. Да сравним двата договора. Договорът за добросъседство е  двустранен международен договор, а Истанбулската конвенция е многостранен. Валери Жаблянов в лично качество казва, че не би подкрепил двустранния договор с Македония, а Георги Марков в лично качество казва: „Аз съм против неолибералните измишльотини и идиотщини. Сега у нас ще дойде едно комитетче, което ще ходи по училища и детски градини и ще проповядва джендър идеологията. Уважение към Георги Марков за тази позиция, но тук има двойни стандарти. Един депутат от „БСП за България“ изразява лично несъгласие с международен договор, един депутат от управляващото мнозинство изразява лично несъгласие с международен договор. В първия случай това е основание за оставка, във втория– не. Не само, че управляващите проявяват двойни стандарти, а по този начин нарушават основни конституционни права.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне