Свързани новини

21.02.2018 11:32

Жаблянов към ГЕРБ: Нарушавате Конституцията и законите

Видян 1102 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Нарушавате Конституцията и законите, управлявате срещу волята на народа и ще платите за това. Със съжаление отбелязвам, че 28 години от демократичното управление на България е един проспан, пропуснат период за българската десница. Период, в който тя е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира. Тя така и не разбра какво представлява демокрацията”. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. Той заяви, че мотивите, които представи Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическа слабост и политическа безпомощност. „За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от правилника на НС, който да касае отстраняването на председателя и зам.-председателите на парламента. Посочен е само чл.155, който няма нищо общо с днешната дискусия”, добави той.  Валери Жаблянов бе категоричен, че всеки народен представител и всеки български гражданин може да има мнение и да се изкаже по договорите, които подписва българското правителство. „Ръководството на Народното събрание не е единен политически орган. Аз съм представител на БСП и с нейната програма съм застанал като зам.-председател на НС, а не с вашата. Не можете да ми търсите сметка за това. На 1 февруари призовах да се почетат всички жертви на политическото насилие в България, които са факт, който не може да бъде отречен. С подобни мотиви дори и Народният съд не е работил”, категоричен бе той.


„Народният съд е създаден във връзка с чл.37 от Търновската Конституция и с наредба-закон от 1944 г.”, припомни Жаблянов. Той цитира и публикация на в. Таймс от 03.03.1944 г., която заявява, че виновните за въвличането на България в Хитлеристката коалиция трябва да бъдат наказани.


 „Не можете да намерите сили да кажете, че „Луковмарш” е фашистка проява, защото до вчера го подкрепяхте и продължавате да го подкрепяте. Не сте дясноцентристка партия, а се колебаете между демокрацията и авторитаризма. Вие трябва да спрете този позор за България”, обърна се той към управляващите.   „Вие се страхувате да излезете срещу съвременните нацисти и фашисти. Вие сте носители на едни от най-реакционните идеи в Европа”, каза той.  Жаблянов добави, че се нуждаем от общи оценки за историята, демократичен консенсус  и перспектива за бъдещето. „В случая не става въпрос за зам.-председателското място. Тук е големият въпрос за българската демокрация, защото Народният съд не е създаден в България след Втората световна война. Плурализмът на мненията е в основата на демокрацията”, подчерта още той.


„Искаме да живеем в мир и цивилизовано общество, да изповядваме демокрацията. Ние, от БСП, се водим от мнението, че да си опозиция не е недостатък”, посочи Жаблянов.  Той бе категоричен, че никога, при никакви условия не бива да се връщаме към онези години и затова още през 90-те  БСП е поставила пред българското общество като приоритет националното помирение. „И днес ние споделяме възгледите за необходимостта от помирение и общо отношение към жертвите на политическото насилие. В основата на историческите оценки трябва да стои дистанцията на времето, стремежът към историческа истина и човешката обективност”,  категоричен бе  Валери Жаблянов. Той добави, че престъпленията към българския народ не трябва да имат давност и това е оценка на БСП. „Нито една друга партия не се е извинила на българския народ за своето поведение и грешни управленски решения. Конституцията на нашата държава от 1991 г. ми дава правото да кажа какво мисля за един или друг международен договор и моето лично мнение, за това, как трябва да изглежда българската политика. Дава ми право и да изразявам мнението на онези 1млн. български граждани, избиратели на БСП”, завърши Валери Жаблянов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион