Свързани новини

19.02.2018 09:33

120 млн. лв. от бизнеса заради грешка на МинФин само за хардуеър

Видян 4093 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

120 милиона лева само за хардуеър – т.е. за машини, и още много милиони за софтуеър ще струва на българския частен бизнес поредният пробив, който чак сега финансовото министерство се сети, че има в системата му за отчетност. Причината е, че от кабинета Борисов 1 насам, водещи чужди вериги хипермаркети издават вместо касов, „системен” бон за покупки и трудно се проследява оборотът им. 19' пише по темата от 2011 г. Също като при добива на злато, продадената стока се приема от държавата за толкова, колкото сами кажат. Колко е истинската стойност, знаят само ощастливените, които прибират под щанда стотици милиони годишно. А данъкоплатецът губи, докато го скъсват от данъчни ревизии за никакви пари!


Какво обаче са виновни другите стотици хиляди частни фирми, които ще трябва да купуват нови 400 000 касови апарата, за да компенсират грешка на финансовия министър Горанов и подчинените му?


И по-важно – къде ще отидат повече от 120 милиона лева, които се осигуряват като бизнес за производителите на касови апарати?


Интересно е да се знае, че касовите апарати от сегашния тип бяха въведени по времето, когато Андрей Иванов беше зам.-шеф на ГУДА – днес НАП, при управлението на Костов. Освен бос на Цветан Цветанов в Седмо главно управление на ДС, той беше и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ до края на 2011 – началото на 2012 г., председател на СОС, а сега продължава да бъде общински съветник. По случайност, група негови приятели правят първите фирми за касови апарати, част от тях по-късно, при неговото управление в София попаднаха в бордовете на общински дружества като Софийски имоти и на фирми с участие на общината като Софийска вода. Те сами са разказвали пред 19 минути за чудните години, "когато се наливаха основите". В момента сред производителите, които само се водят такива, а на практика са вносители на машинките от Китай, върху които си слагат солидни печалби,има и други играчи.


От НАП направиха 2 уточнения. Първо, не всички апарати щели да се подменят, но тези, които не се подменят щели „да се преработят”, каквото и да означава това. Колко е ясно елементарното счутоводство на онези, които трябва да го проверяват става ясно от смехотворното второ обяснение на данъчен в медиите: „Фирмите не са ощетени, защото ще си приспаднат този разход от приходите”. То е ясно – няма да откраднат, за да си купят нови апарати или да ги ъпгрейднат за няма нищо, но как да не са ощетени, щом им се налага разход, който при кадърна администрация изобщо не е нужно да правят.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни