Свързани новини

19.02.2018 09:32

Удвоен дълг за година на НЗОК

Видян 2350 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравният министър Кирил Ананиев, от когото НЗОК се води независима, газаейки закона поиска оставката на проф. Камен Плочев. Защо? Защото при „умелото” управление на здравната система през последната година дълговете на Касата само към чужди болници са повече от удвоени: от 130 на 271 млн. лева. По тази причина проф. Плочев като шеф е поискал актуализация от НС, пред което единствено е отговорен, нови 140 млн. лева, за да бъдат покрити задълженията. В противен случай българските пациенти в тежко състояние могат да бъдат връщани от чуждите клиники. Вместо да подкрепи поисканото решение, счетоводителят на чело на здравната система иска оставката на спасителя и. Нещо повече, ако се вярва на депутата от БСП Славчо Велков, Плочев е получил конкретна заплаха от високопоставен политик от ГЕРБ, че няма да си намери място и работа в България, ако не се оттегли мигновено. Щял да усети тежестта на държавата. Напомняме, че за това време при увеличен в пъти бюджет дълговете и проблемите в системата също се умножиха. Не сме забравили още как в нарушение на закона, кабинета Борисов-1 взе от частния здравен резерв  1,4 млрд. лева.


Както заяви Ананиев  пред журналисти, причината да поиска оставката, е писмото с искане за актуализация на бюджета, изпратено от Плочев директно до парламентарните групи, "заобикаляйки правителството". "Директорът на НЗОК постъпи некоректно, тъй като не е информирал надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание", заяви министърът. И така призна сам, че не познава и не спазва закона, макар да бе и той шеф на Касата. От НЗОК посочват, че Ананиев е получил въпросното писмо още на 2 февруари, а  шефът на Касата многократно е уведомявал Министерството на здравеопазването, за дължимите суми към чужди фондове, върху които започват да се начисляват и лихви.


В писмото, което Плочев е пратил до председателите на всички парламентарно представени групи, се посочва сумата на задълженията на касата към чуждестранни здравни фондове. Чрез него той е поискал съдействие от депутатите за актуализацията на бюджета с цел покриване на всички задължения. Плочев подчерта, че лишаването от основни здравни права на българите в чужбина може да донесе до наказателни процедури от ЕК към България и да се отрази на имиджа на страната ни.


В отговор на поисканата оставка от здравноосигурителната институция подчертаха изрично, че здравният министър няма правомощията за подобно искане. Плочев няма намерение да подава оставка и разчита на застъпничество от парламента. Освен това, както съобщават депутати след получените заплахи, той обмисля да поиска защита от НСО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец