Свързани новини

16.02.2018 09:57

Яки глоби, ако не пуснеш данъчните във фирмата, предлага Менда Стоянова

Видян 1660 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

10 000 лв. глоба за физически лица и 20 000 лв. за фирми за всеки ден, в който е извършвана манипулация на софтуер за отчитане на продажби.


Това предвиждат промени в Закона за ДДС, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, съобщава 24 часа.


Още по-тежки да са наказанията за всеки, който не допуска данъчните за проверка до компютрите си - 20 до 30 хил. лв., ако не са търговци, и 50 до 60 хил. лв. за фирми.


Копия на цялата база данни, създавани чрез софтуера, да се съхранява 5 г. след изтичане на давностния срок за задължението, с което са свързани, предлага още Стоянова.


Освен регистрация на касовите апарати да има регистрационен режим и за софтуера, предвиждат промените. Много от тях позволявали вграждане на функции, след които в края на операциите не се подавала команда за отпечатване на фискален бон, или пък автоматично се изтривала част от операциите. Такъв режим ще има и за фискалните принтери, каквито работят в 43 000 обекта.


При данъчни проверки било установено, че от 30 до 70% стига укритият оборот в обекти, използващи софтуер за управление на продажбите. Други търговци обяснявали, че информацията се пази в т.нар. облак и търговецът няма достъп до нея. По данни на НАП 20 331 обекта използват подобен софтуер.


Законът ще задължи собствениците на електронни магазини да декларират в НАП кой извършва услугите у нас, пълния списък на услугите, вида на софтуера, доставчика на хостинга и местонахождението на базата данни.


Данъчните ще оповестяват списък на търговците, който ще е достъпен за потребителите. Предварителни разчети показват, че за замяна на нерегистриран софтуер с легален ще са нужни 120 лв. на работно място.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв