Свързани новини

08.02.2018 14:36

Искат културен чек за младите

Видян 1722 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спорове между управляващи и опозиция предизвика идеята за т. нар. „културен чек”. Депутати обсъдиха законопроект, внесен от БСП, който предвижда българските граждани да имат възможност да получат електронна карта за културни дейности.  За целта е необходимо е допълнение към Закона за закрила и развитие на културата. От ГЕРБ обаче се обявиха против.


Според опозицията достъпът на млади хора до култура е ограничен заради финансови затруднения. Основната цел е чрез електронната карта да се предоставят повече възможности за досег до културата в различни форми.


Минималната стойност на картата е определена на 200 лева, като според вносителите от БСП въвеждането й ще струва на бюджета малко над 15 млн. лв.  


От Министерството на финансите и Министерството на културата обаче не подкрепиха законопроекта. Депутатът Антон Кутев изрази изненадата си, че първоначално министърът на културата е подкрепил идеята за културен чек, но впоследствие ведомството е дало отрицателно становище.


Депутатът от ГЕРБ Диана Саватева определи идеята за „културния чек”, като „безплатно парче торта”. Тя подчерта, че участието в културни събития трябва да е осъзнат процес. В цяла Европа има такива чекове.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей