Свързани новини

08.02.2018 14:23

Валония: Изгонете България от ЕС

Видян 2398 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Министър-председателят на белгийския автономен район Валония, френскоговорещата половин страна с център Брюксел, Пол Маниет се обяви за излизане на България, Румъния, Полша и Унгария от ЕС, това пише авторитетният френски вестник Монд.  След  Брекзит е “желателно” да последват “Полекзит, Унгарекзит, Румекзит и Булгекзит”, заяви Маниет.  Днес той писа и за "отчайващата корупция" у нас. В името на европейското бъдеще страните от Източна Европа е добре да последват примера на Великобритания, която напуска Европейския съюз.



“Това ще позволи да се намали вътрешната конкуренция - ще останат страни, които са много по-близки по отношение на брутния си вътрешен продукт и на социално-икономическия си модел”, посочва премиерът на Валония. Във връзка с 25-годишнината от подписването на договора от Маастрихт валонецът социалист прогнозира разпад на Европейския съюз.



В  друго свое интервю за влиятелния вестник Еко, Пол Маниет затвърди и разшири позицията си, като заяви, че се надява на „трудни, но балансирани” преговори с Лондон, които да вдъхновят други страни от Централна и Източна Европа, но също така, може би и Дания и Швеция, които са потенциално готови да преговарят за търговски споразумения и партньорства и в крайна сметка да напуснат ЕС.
Тези думи рязко контрастират с обичайния тон на европейските социалдемократи, а дори и с този на белгийската франкофонска социалистическа партия. Колеги на Маниет се дистанцираха от коментарите му.



Маниет е представител на новото поколение европейски политици, които в близко бъдеще могат да поемат ключови роли в ЕС. Някои го издигат за възможен бъдеш шеф на белгийската Социалистическа партия. Пол е известен с критиките си по адрес на европейското семейство. Самият той се определя, като “първия социалист евроскептик”. Премиерът на автономията се прочу с няколкоседмичната опозиция на Валония да се подпише под споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада (CETA). Тогава с волята му се съобрази цяла Европа.



Позицията на Маниет е тенденциозна - все повече европесйки политици не прикриват отношението си спрямо страните от Източна Европа. Преди дни премиерът на Белгия Шарл Мишел се обяви в полза на дискриминационния модел “Европа на две скорости”, в който ядрото трябва да са държавите от еврозоната, а всички останали, сред които и България, да са периферия.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма