Свързани новини

05.02.2018 09:32

Германия: Не сте за еврозоната

Видян 2039 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия има „сериозни резерви” срещу приемането на България в еврозоната, пише влиятелният особено във финансовите и политическите среди на немците Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. За да не останат неразбрали, новината е разпространена и от правителствената медия Дойче Веле. „Ширещата се корупция” и липсата на готовност на родните институции и икономиката ни за такава крачка се сочат като основни причини в препитването на най-влиятелните хора в доминиращата ЕС държава.


Най-тревожно е мнението на председателя на Бундесбанк Йенс Вайдман. Той твърдо заявява, че е ПРОТИВ „прибързаното разширяване на еврозоната”. Според него това нямало да бъде добре нито за нас, „нито за валутния съюз и ЕС като цяло”. Той се притеснява, че няма да ни „понесе добре” едно отказване от собствената ни валута – страх, който преди дни сподели и бащата на валутния борд проф. Ханке, който категорично обяви, че „населението е по-умно от българската политическа класа”. В този дух звучи и позицията на Марсел Фрацшер – шеф на Германския институт за икономически изследвания, който посочва същите виновници за несигурността по отношение на България, като го нарича нужда от „модернизиране на институциите”. Даже нашият професор в Цвикау Стефан Колев говори за „ужасяващото качество на българските институции” и „широко разпространената корупция”.


Медиите акцентират кой политик за какво се бори?


Братската на ГЕРБ партия на Меркел ХДС и отрязалите ни за Шенген преди дни нейни коалиционни половинки от баварската ХСС са твърдо против. Червените нямат твърда позиция. ЗА нас са само Зелените, но „когато България започне да изпълнява икономическите предпоставки за това”. Явно от Германия не се вижда да сме започнали. Свободните демократи, Алтернатива за Германия и бившите комунисти също не вярват, че сме готови за еврото.


Зам.-шефът на Меркеловата фракция в Бундестага, братска на ГЕРБ, Ралф Бринкхаус е скептичен дали България изпълнява политическите критерии като намеква за онова, което колегата му зам. на свободните демократи Михаел Тойрер направо изтъква – корупцията, която „предизвиква загриженост”.


Накрая Франкфуртер Алгемайне – гласът на финансовия център на ЕС, и Дойче Веле напомнят банковата криза от 2014 г. и свързването на финансовия ни сектор с гръцкия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец