Свързани новини

01.02.2018 11:22

НС гласува нови правомощия за омбудсмана

Видян 1099 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 165 гласа "за" и 1 "въздържал се" в парламента бе приет на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за омбудсмана.


Със законопроекта се предлага включване на изрична разпоредба, според която омбудсманът не само защитава, но и насърчава основните права и свободи.


Промяната е във връзка с правомощието на омбудсмана да отправя препоръки и предложения до Министерския съвет и до Народното събрание за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека.


Предвиждането на изрична възможност омбудсманът да насърчава ефективното прилагане на международните инструменти за права на човека отразява действителното положение. В Годишния доклад на омбудсмана за 2016 г. е включена нова глава, посветена на наблюдение на ефективното прилагане на конвенциите за защита правата на човека, по които Република България е страна.


С предложената промяна на чл.2 от Закона за омбудсмана се развива конституционно установеното правомощие на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, независимо дали са нарушени от публичноправни или частноправни субекти. Към настоящия момент, макар да не са изключени от Конституцията, извън обхвата на закона остават действията и бездействията на субектите от частния сектор.


Депутатът от БСП Красимир Янков заяви от парламентарната трибуна, че неговата група подкрепя законопроекта и че основен приоритет за тях, а и за всички депутати, е защитата правата на човека, предаде Оффнюз.


По негови думи приемането на този закон ще защити правата на човека и че тази инициатива заслужава подкрепа.


"Това ще допринесе за авторитета на държавата ни и ще даде гаранции за българските граждани, че зад техните права работи институцията с най-висок статут", каза Янков.


По негови думи промените ще осигурят повече прозрачност и ще гарантират, че конституционните права на омбудсмана вече ще са разписани и в закона.


Въвеждат се правила, гарантиращи прозрачност на процедурата при избор на омбудсман, заместник-омбудсман и при назначаване на служители в институцията. Като гаранция за публичност и прозрачност при избора на омбудсмана е предвидено тайното гласуване да бъде заменено с явно, а към изискванията за заемане на длъжността „омбудсман“ и „заместник-омбудсман“ е добавено изискване за предишен опит в областта на правата на човека. Изрично са установени принципите на прозрачност, ефективност, плурализъм и недискриминация при подбор и назначаване на служители в институцията.


В комисия г-жа Мая Манолова запозна народните представители със становището си по законопроекта. Тя посочи основните причини довели до предлаганите промени – процедурата по реакредитация на институцията и несъответствието на разпоредбите на Закона за омбудсмана с чл. 91а, ал.1 от Конституцията. Г-жа Манолова заяви, че предложените изменения и допълнения на Закона за омбудсмана напълно отговарят на най-високите стандарти и изрази пълната си подкрепа за законопроекта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от