Свързани новини

30.01.2018 15:26

Соня Йончева и Софийската филхармония ни отсрамват в Брюксел

Видян 1417 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След дни на остри критики към България заради нередности в областите на корупцията, престъпността, екологията и бюджетната политика, страната ни ще бъде отсрамена от големите си таланти. След като покори със своята Тоска нюйоркската Метрополитън опера, младата ни, но вече световноизвестна прима Соня Йончева, която 19 минути откри за българските медии преди 3 години, ще пее в Брюксел на специален празничен концерт за българското европредседателство на 1 февруари. Това е добра новина, тъй като досега от официалната програма по този повод у нас бяха неясно защо отрязани проекти на другите ни световноизвестни творци – предишната най-добра Тоска на планетата Райна Кабаиванска и номинираният за Оскар аниматор Тео Ушев, което получи доста негативен отзвук.


Соня излиза на сцената на Центъра за изкуства БозАр в евростолицата Брюксел със Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Сред участниците в галаконцерта ще бъдат още хор Ваня Монева и най-добрият ни актуален пианист Людмил Ангелов. Грубо казано, със своите 33 000 кв.м площ и разположението в центъра на града, културният център е нещо като брюкселско НДК. Концертната му зала е сред най-известните в света. Тя е по-малка от нашата Първа, но все пак има 2200 места. Залата е и дом на Белгийския национален симфоничен оркестър, колкото и нелепо да звучи подобно име в една де юре и де факто разделена на две държава – и етнически, и езиково, и всякак. Билетите на цени от 16 до 60 евро се очаква да бъдат разграбени заради Соня Йончева, която едва ли ще имат възможност друг път да чуят в Брюксел, който не е сред водещите оперни сцени на Европа. Програмата съчетава нейните арии от опери на Верди с изпълнения на произведения на български композитори като Веселин Стоянов и Александър Текелиев от оркестъра, с народните песни Полегнала е Тудора и Бре, Петрунко от хора и с концерт на Шопен, изсвирен от прославения ни пианист.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и