Свързани новини

30.01.2018 11:18

Горанов: Мястото на България е в клуба на богати страни от европейския център

Видян 1299 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център, каза финансовият министър Владислав Горанов, по време на 12-та среща на бизнеса с правителството.


Припомняме, че по данни на Евростат 23% от населението или повече от 1,5 млн. българи живеят с по-малко пари от официалната граница на бедността у нас от 308,17 лв. Най-тревожното е, че за година нови 75 000 души у нас са влезли в групата на ултра бедните.


 Министърът отхвърли твърденията, че България е най-корумпираната европейска държава. Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и в този аспект корупцията остава вестникарско внушение. Присъединяването на България към Еврозоната е съвместен проект на правителството и Европейската централна банка, посочи Горанов, цитиран от БТА.


Големият проблем за намиране на кадри за бизнеса е състоянието на висшето образование, каза Горанов. Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят в чужбина, подчерта той. Добрата новина е, че тенденцията се обръща от 2012 до 2016 година около 40 хиляди души са се върнали в страната. Докато в началото са се връщали хора на възраст 40 - 65 години , то напоследък в страната се връщат все по-млади хора.


Финансовият министър посочи , че ръстът на производителността на труда в България се увеличава с по-бързи темпове от тези в ЕС. В периода 2000 - 2016 година производителността на труда се вдига средно с 3,4 на сто годишно, а в ЕС с 1,9 на сто. Затова ако през 2007 година имаме 28 на сто ниво на БВП на човек от населението към средните нива на Европа, то през в 2017 година отчитаме близо 50 на сто БВП на глава от населението от средните за ЕС, каза Горанов.


Министърът посочи, че правителството ще продължи с политиката си за увеличаване на минималните доходи, за да може да приближим доходите в страната близо до средните за Европа. В момента нагряването на пазара на труда дава шанс на бизнес процесите да се подобрят, но това трябва да върви с инвестиране в образованието и тази диспропорция между бедни и богати и образовани необразовани, посочи Горанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби