Свързани новини

23.01.2018 18:01

232 млн. ни дължи Кръгът Ковачки, за 2,6 млрд.ни съдят заради него

Видян 4326 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   232 млн. лв. дължат на хазната, т.е. на всички нас, и на работниците дружествата от кръга на олигарха Христо Ковачки, чиято обща задлъжнялост се оценява на 1,122 млрд. лв, пише в доклад на световната организация Грийнпийс.


Други 1,3 млрд. евро или близо 2,6 млрд.лв. неправомерна държавна помощ само през 2016-2017 г. са получили от нашето правителство близки до негов и на други енергофараони фирми, за което срещу България е заведен иск в Европейската комисия, изчислява още специален доклад на световната екоорганизация Гринпийс, цитиран от Медиапул.


Неговата бизнес схема, предимно от офшорни дружества, е наречена в документа „въглищна империя”, която „унищожава хиляди човешки съдби и замърсява тежко околната среда”.


В доклада се казва още: „Като отрича очевидната си съпричастност, Ковачки фокусира върху себе си общественото внимание. В известен смисъл неговите твърдения са верни – надали той е крайният собственик на този бизнес. По-скоро е негов представител, гръмоотвод за медийния интерес. Сложната бизнес структура от мини за въглища и електроцентрали не би могла да се осъществи без протекцията на ключови фигури в институциите”. Ковачки е определен като „връх на огромен айсберг”.


Цитиран е доклад на посолството на САЩ в София, като според американската държава: „Източникът на богатството на Ковачки е мистерия”. Цитиран е и доклад на Калифорнийския университет, според който от 23-ма проучени български олигарси, само този няма открити „документирани връзки” с Държавна сигурност.


Изброени са 16 приватизационни сделки, формирали „въглищната империя”, в резултат на които тя е получила от държавата на старта си 357 млн.лв. налични плюс 75 млн. в непарични инструменти. А дълготрайните материални активи са оценени на 620 млн.лв. Цитиран е пример с мини Бобовдол, придобити за 1 лв. и препродадени за 35 млн. лв. на офшорка от Британските Вирджински острови. В края на 2016 г. според доклада само тази мина дължи 43 млн.лв. данъци и 50 млн.лв. осигуровки, както и 80 млн.лв. търговски задължения към други фирми. Описан е пример и с още 1 компания от Кръга – пенсионния фонд Топлина, който заобикаля закона, за да инвестира в други дружества от схемата. За да стигне до изводите, докладът е анализирал отчетите на 19 дружества от групата, които за 10 години са направили 7,21 млрд.лв.оборот, но не само нямат печалба, а фиксират официална загуба от 360 млн.лв. и 114 млн.лв. данъчни задължения. 109 млн. са задълженията към персонала. За десетте години след приватизацията пасивите им са скочили с 40%!


Според доклада най-шокиращо е, че държавата не просто не взема мерки срещу това, а напротив – помага на схемата, като за пример се дава специалната изкупна цена на тока от топлофикациите, гарантирана от КЕВР. Тя е наречена „зле прикрита държавна помощ”.


Авторите на изследването изрично посочват, че не са анализирали фирми извън сектора с участие на Кръга Ковачки – банки и застрахователни компании, както и политическия проект ЛИДЕР, който само е споменат в цитатите по Медиапул.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.