Свързани новини

18.01.2018 16:06

EС иска 0% ДДС за някои стоки и до 15% основен

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Европейската комисия предложи нови правила, чиято идея е да дадат повече гъвкавост на страните членки да определят ставките на ДДС и да създадат по-благоприятна данъчна среда за растежа на малките и средните предприятия, съобщават от Пресслужбата на ЕК. Създаването на единно пространство на ЕС по отношение на ДДС ще намали драстично измамите с ДДС в ЕС, които възлизат на 50 милиарда евро или 100 млрд.лв., като същевременно ще се окаже подкрепа на предприятията и ще обезпечат приходите на правителствата.


Освен стандартната ставка на ДДС, която е 15%, според новите правила държавите членки ще могат вече да предвидят две отделни ставки с размер между 5 и 15%, една ставка с размер между 0 и 5% и ставка от 0% за стоки, освободени от ДДС (или т.нар. „нулева ставка“).


В допълнение настоящия сложен списък със стоки и услуги, към които могат да се прилагат намалените ставки, ще бъде премахнат и заменен с нов списък с продукти (като оръжия, алкохолни напитки, хазарт и тютюн), към които винаги трябва да се прилага стандартната ставка от 15% или повече.


За да защитят публичните приходи, държавите членки трябва да се уверят, че среднопретеглената ставка на ДДС възлиза на поне 12%. Новият режим означава също, че всички стоки, които към момента се ползват от ставки, различни от стандартната, могат да продължат да го правят.


Съгласно действащите правила, държавите членки могат да освободят малките дружества от ДДС, при условие че годишният им оборот не надвишава определен размер, който е различен в отделните страни. Тези освобождавания са валидни само на националните играчи, което означава, че няма равнопоставени условия на конкуренция за малките дружества, които осъществяват търговия в ЕС.


Макар настоящите прагове за освобождаване да остават, с днешните правила се въвежда:


- праг за оборота в размер на 2 милиона евро, под който малките предприятия ще се ползват от мерки за опростяване (като опростена регистрация за целите на ДДС, опростено фактуриране и опростени задължения за водене на регистри), без значение дали са освободени от ДДС;


- възможност за държавите членки да премахнат за освободените от ДДС малки предприятия задълженията във връзка с ДДС за идентификация, фактуриране, счетоводна отчетност и изготвяне на справки-декларации;


- праг за оборота в размер на 100 хил. евро, позволяващ на дружествата, които осъществяват дейност в повече от една държава членка, да се възползват от освобождаването от ДДС.


Законодателните предложения сега ще бъдат предадени на Европейския парламент и на Европейския икономически и социален съвет за консултация и на Съвета — за приемане.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични