Свързани новини

16.01.2018 15:24

Общината иска промяна на концесията на Соф.вода

Видян 1159 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община предлага промяна в концесионния договор за Софийска вода. С нея се въвежда задължение концесионерът да направи инвестиции за 200 млн. лева за периода от 2017 - 2021 г. и още минимум 165 млн.лв до края на концесията 2025 г. Това съобщи Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет. Напомняме, че СО е акционер в дружеството концесионер.
С промените то ще се задължава да изплати всички свои заеми до 2021 г., което е и краят на регулаторния период. Задълженията на Софийска вода са 100 млн. лева.
До момента те не са обслужвани. Покривани са само лихвите по главницата. Неизпълнението на това задължение мигновено ще води до възможност за еднократно прекратяване от страна на Столична община на концесията.
Заемът ще бъде рефинансиран от страна на концесионера с цел намаляване на лихвения процент от 5,2% на 1,35%.
Само от този акт се спестяват минимум 6 млн. лева, които ще влязат като допълнителни инвестиции за поддържане и обновяване на водната инфраструктура от дружеството. Въвежда се инвестиционен ангажимент от 1,5 млн. годишно за ВиК проекти от обществен интерес, посочени от Столична община.
Договорено е нормата на възвръщаемост от 17%, за периода 2021-2025 да отпадне, а след този период да се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
В подписания концесионен договор не се третира начинът, който трябва да става обратното предаване на активите. Сега се предлага с анекс да се договорят начините на връщане на активите в края на концесията. Анексът към 2022 г. трябва да факт, стана ясно от думите на Герджиков.
Всички бази данни на концесионера ще бъдат предадени при края на концесионния договор. Споразумението не третира промяна на цената на водата.
Промените ще бъдат представени за приемане на заседание на СОС на 25 януари, допълни Герджиков.



Напомняме, че Софийска вода до 2017 г. трябваше да е намалила загубите по водопреносната система на безценната течност до 1/3 от общите количества, но за съжаление в момента те са 1/2 от подавания обем.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп