Свързани новини

15.01.2018 16:55

Ще се строи на Витоша заради решение на ВАС и...екоминистъра

Видян 4156 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

С решение на Министерството на околната среда, подписано тихомълком от Нено Димов и публикувано в Държавен вестник на 2 януари вземат 10,39 дка от Природен парк Витоша  за инвестиционен проект. Това е първото му осакатяване от 84 г. години. Вината обаче е на Върховния административен съд, който противно на правата си по закон да тълкува само правния смисъл на решения, налага мнението, че въпросния парцел не бил вече имал признаците на защитен обект. Това се случва за първи път от 84 години. От 1934 г. никой не бе посягал по подобен начин на Витоша, която е народен, а напоследък - природен парк. За решението първа алармира във Фейсбук журналистката Люба Кулезич.


"Мисля, че трябва моментално да ви запозная с писмото от един компетентен и осведомен човек, което получих вчера. Прикачвам го цялото тук заедно с илюстративния материал. Заглавието, сложено от подателя е: ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 1934 г. КРАДАТ ПЛОЩ ОТ ПРИРОДЕН ПАРК "ВИТОША"", написа тя в социалната мрежа.


"Става дума за решение на Министерството на околната среда, подписано тихомълком от Нено Димов и публикувано в Държавен вестник - забележете! - на 2 януари 2018 г. Още докато на подателите не им е минал махмурлука от новогодишното надпиване - толкова са бързали. Според това решение от защитените територии на Природен парк Витоша се отписват парцели на обща площ над 10 000 кв.м. Аргументите са идиотски - че земите загубили качествата да бъдат част от защитена територия. Новото им предназначение ще бъде да станат обект на "инвеститорски намерения".


Моля ви, разпространявайте тази информация с всички сили. Защото битката за Банско се употребява и за превръщането й в димна завеса, зад която да се скрие евентуално противозаконно посегателство срещу и без това застрашената от алчни апетити Витоша”, пише Кулезич.


Кметът на София Йорданка Фандъкова, алармирана от 19 минути, категорично се противопостави на всякакви идеи, намерения и т.н. за застрояване на Витоша. Известна е борбата на общината срещу друго решение на Върховния административен съд, което постанови застрояването на градинка на ъгъла на бул. България и бул. П.Ю.Тодоров – последната останала от много от тази страна на градската магистрала, за да бъде построен на нейно място поредният небостъргач от небезизвестната фирма НИКМИ.


"Намалявам с 10,390 дка площта на Природен парк „Витоша“


чрез изключване на поземлени имоти ........ поради липса на изискуемите качества на имотите за продължаване на включването им в границите на защитената територия”, пише министърът на екологията. Това са две места – „едното - 68134.2095.640 с площ 7,932 дка и другото - 68134.2096.391 с площ 2,458 дка по КККР на гр. София..." Решението на министъра продължава: „Заповедта може да бъде обжалвана по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред Върховния административен съд в едномесечен срок от обнародването й в Държавен вестник“.


Министър: Н. Димов”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец