Свързани новини

15.01.2018 16:11

Десетки роднински назначения във ВАС

Видян 1934 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 50 съпрузи, деца, сестри, племенници и снахи са се уредили в администрацията и сред съдиите


Десетки роднини работят във Върховния административен съд (ВАС), разказаха пред Сега магистрати и преброиха близо 50 души.


Роднински връзки има както между съдии и служители, така и между самите служители. Съдиите във ВАС са 93-ма. В администрацията работят 236 души, 43-ма от които са съдебни помощници. Поне 8 от съдиите имат роднини, които работят в съда - деца, братя, сестри, племенници, съпрузи. Синовете на двама от магистратите са съдебни помощници. Дъщерята на секретарката на председателя е съдебен помощник, съпругата на служителя по сигурността на информацията също е в съда, там работят и свекърви и снахи, майки и дъщери, бащи и дъщери, сестри, съпрузи, лели и племенници.


От съда не отрекоха семейните връзки и отговориха, че според правилника на съда няма пречка служителите да имат роднинска връзка със съдии.


Миналото лято, покрай избора на нов председател на ВАС бяха получени сигнали от магистрати, че съдиите са принуждавани да гласуват за конкретен кандидат, като били заплашвани, че роднините им, назначени в съдебната система, ще останат без работа. Никой обаче не се съгласи да застане с името си и да разкаже подробно за натиска - за да не пострадат близките му.


ВАС винаги е бил апетитно място за съдебните помощници и е добра писта за кариерното им израстване до съдии. Неотдавна конкурса там спечели и съпругата на Яне Янев - Галя Янева, която преди това беше помощник в Градския съд, но се провали на атестацията след ерата Владимира Янева.


По време на изслушването на новия председател на ВАС Георги Чолаков във Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева - тогава съдия от ВАС, сега член на ВСС, го попита: "Вероятно не е тайна за никого, че във Върховния административен съд, вероятно и в други съдилища, има много назначения на секретарки, деловодители, съдебни сътрудници и други служители, които са свързани по някакъв начин със съдии в този съд, а и в други съдилища, най-вече в този съд. Вие сте ги нарекъл "роднински назначения" в едно от изслушванията си. Знам, че не одобрявате, какво обаче смятате да предприемете?


Чолаков отговори, че "за съжаление колегите говорят само по коридорите, че има проблем, но никой официално не го е заявил досега". След това посочи, че в края на 2017 г. предстои атестиране на служителите и съдебните помощници от трима съдии. Тези, които работят добре, щели да останат, дори да са роднински назначения. Чолаков се оправда, че голяма част от роднините са на постоянни трудови договори и могат да бъдат уволнени само ако не се справят с работата.  Самият Чолаков  след като бе избран за председател на ВАС омекна по темата с роднинските назначения във ВАС и те от "много" станаха "не повече от 3-4".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а