Свързани новини

12.01.2018 16:21

Нинова: Вие не се борите с корупцията, вие я прикривате

Видян 1310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 83% от българските граждани определят корупцията като проблем номер едно на управлението.  80% от българския бизнес казва, че обществените поръчки са нагласени предварително за един единствен изпълнител.  Целият български народ  е с усещане за пропиваща се навсякъде корупция. За да решим един проблем, първо трябва да кажем, че го има и да го назовем.


Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? За вас тя не е престъпление, не можете да се борите с нея, защото няма определение.  28 години всички крадат и не можем да преборим тази кражба, защото няма определение- какво е корупция.  Що за аргументи са това?


Уважаеми управляващи, и най-вече ГЕРБ, които мълчите, сигурно нямате аргументи или искате да мине току- така дебатът и уважаеми опозиционни групи, които ще гласувате с управляващите,  защо не използваме председателството като шанс да опровергаем всички твърдения, че България е най-корумпираната и бедна страна.  Що за изказване е това: „В момента тук има чужденци и ние трябва да се отчетем с един закон за корупцията“.  Най-добре беше да ги поканим- еврокомисарите, министъра на правосъдието и да им дадем възможност да видят как българските държавници и политици в парламента наистина са решени да се борят с корупцията, а не да имитираме такава борба.


Има в Конституцията и в правото един железен принцип от римско време до ден днешен, дано да го има и занапред – разделение на властите и взаимен контрол. Няма такова нещо в света- властта, която управлява и априори при нея е корупцията, да си избира тези, които да я контролират. Ако някой иска да ме убеди, че човекът, който краде, назначавайки си човека, който го контролира, очаква този, вторият, да го вкара в затвора- е, няма да му повярвам. Това е проблемът на този закон. За съжаление този разговор беше изроден по следния начин -  коя група иска да назначава органа- БСП и президентът или управляващите и другите опозиционни групи, които ги подкрепят.  Не е това проблемът, колеги. Корупцията е надпартиен въпрос. Ако ние се съобразявахме с партийния си интерес, щяхме да ви подкрепим, защото утре може да управляваме ние- ще си назначим наши хора, те няма да ни контролират и ще ни е добре.  


Гледаме на корупцията като на въпрос на държавност и  надпартийна тема. Днес президент е Румен Радев, утре ще е някой друг. Днес управлява ГЕРБ, утре ще управлява БСП. Ние не правим закон за един мандат.  Ако гледате на това законодателство като на закон за вашия мандат, това е  държавническа грешка.   Трябва да правим трайно законодателство и независимо кой е в изпълнителната власт, чие е мнозинството тук, кой е в президентската институция-  да гарантираме  изпълнителната, законодателната и президентската власт взаимно да се контролират, за да има ефект.


Уви, както виждам, ще пропуснат последния шанс да коригират поведението си по отношение на борбата с корупцията. Не се сърдете, ако началото на председателството и краят му бъдат един и същ – никакъв напредък в борбата с корупцията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв