Свързани новини

10.01.2018 13:47

Мравките убиват болните си събратя

Видян 1305 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мравките жертват болните си събратя, които не могат да се излекуват, за да предотвратят разпространението на зарази, откри проучване на международна група учени от Европа и Австралия, цитирано от агенция ЮПИ.


Представителите на вида Lasius neglectus убиват неизлечимо болните мравки, носители на смъртоносна гъбична инфекция, предаде БТА.


"Мравките могат да подушат дали членовете на тяхната колония са неизлечимо болни. Тези гъбички застрашават цялата колония дори ако само една мравка е носител, така че те са създали ефективен начин да се справят, като я убият", каза Кристофър Пул, изследовател от Кралския университет Холоуей в Лондон.


Мравките убиват болните си събратя, като ги инжектират с мравчена киселина, като първо се опитват да унищожат само гъбичната инфекция.


Заразените мравки произвеждат по-голямо количество въглевороди. Човешките клетки функционират по подобен начин. Болните клетки в организма сигнализират за състоянието си чрез отделянето на химични вещества, за да помогнат на имунната система да ги идентифицира и атакува.


"Това е наистина интересно откритие. Мравките в колонията работят заедно като клетките в тялото. Здравите мравки са клетките на кръвта, които убиват други мравки, идентифицирани като заплаха", добави Кристофър Пул.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ИИ

ИИ вече хаква

Учeни oт Унивepcитeтa нa Илинoйc в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог