Свързани новини

09.01.2018 10:46

Северна Корея ще изпрати спортисти на Олимпийските игри в Пьончан

Видян 1069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Северна Корея обяви на преговорите с Южна Корея, че ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната олимпиада в Пьончан, в Южна Корея идния месец, предадоха световните агенции. Пхенян ще изпрати в Пьончан също танцьори, музиканти и демонстрационни екипи по таекуондо, съобщи БНР.


В първите от две години преки преговори между двете Кореи, които се състояха тази сутрин в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, Сеул предложи преговори между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението, както и събиране на разделени семейства по случай Лунната Нова година следващия месец.


Южнокорейците се надяват преговорите да подобрят двустранните отношения. В интервю за Ройтерс, професорът по кореистика Ян Му-джин заяви:


"Ако на преговорите двете страни определят дата за следваща среща или план за няколко срещи с конкретни задачи по участието на Северна Корея в зимната Олимпиада, можем да кажем, че разговорите са били успешни".


Южна Корея ще обмисли също временната отмяна на санкциите срещу северната си съседка, за да улесни участието на севернокорейски спортисти на зимните Олимпийски игри, съобщи Ройтерс. Външният министър на Сеул Ро Кю-док заяви, че вдигането на ограниченията ще бъде обсъдено със Съвета за сигурност на ООН и други страни. До.сега Сеул е забранил на няколко севернокорейски държавници да влязат в страната, заради извършените от Пхенян ракетни и ядрени опити.


В съставите на делегациите на двете страни има по пет души. При заминаването си за Северна Корея, ръководителят на южнокорейската делегация Чо Мьон Гьон заяви:


"Ще обсъдим участието на Северна Корея на Олимпиадата в Пьончан и на Параолимпиадата, както и подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея. Целта е двете Олимпиади да се превърнат в 'мирен празник', а отношенията между двете корейски страни да се подобрят. Преговорите ще се водят със спокоен тон и без да се избързва".


Преговорите идват след две години на влошаване на обстановката на Корейския полуостров, през които Северна Корея извърши три нови ядрени опита и редица ракетни изпитания.


Срещата се наблюдава най-внимателно от световните лидери в очакване на някакъв сигнал за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, посочва Ройтерс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец