Свързани новини

05.01.2018 16:41

Отнеха имущество за над 4 млн. лева от бившия архитект на Каварна

Видян 1789 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Окръженият съд в Добрич (ДОС) е отнел в полза на държавата имущество за 4 306 026 лв. от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев, бившата му съпруга и двете им дъщери. Това съобщиха от пресцентъра на ДОС. С решението на съда, постановено в края на миналата година, от семейството се отнемат земеделски земи, поземлени имоти, апартаменти, автомобили, стойността на дружествени дялове от търговски дружества и средства от продажбата им, както и суми по множество банкови сметки.


Отнетото от Илиев имущество е на стойност 1 033 551 лв., от съпругата му - на стойност 2 954 684 лв. и от двете им дъщери - на стойност 137 254 и 180 537 лева.


Производството в Окръжния съд е образувано в края на 2014 година по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), внесен въз основа на извършена проверка за установяване на значително несъответствие в имуществото на Юлиян Илиев. Проверката е започнала, след като Илиев е бил привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Срещу него тогава е било повдигнато обвинение за това, че в периода 24 април 2007 г. до 28 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект при Община Каварна, в условията на продължавано престъпление, е използвал служебното си положение, за да набави за съпругата си противозаконна облага, като от деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Каварна. Проверката на КОНПИ е обхванала периода от 24 юни 2003 година до 24 юни 2013 година.


Комисията е проверявала и имуществото на бившата му съпруга, тъй като е доказано, че независимо от формалния си развод, двамата са продължили да живеят заедно и да имат общо домакинство. Ответници по същия иск са и двете им дъщери, на които са били прехвърлени незаконно придобити имуществени права. За да установи основателността на претенциите към семейството, Окръжният съд е разгледал доходите и разходите на всеки от ответниците. В хода на делото са назначени съдебни технически, автотехническа, оценъчни и икономическа експертизи. Въз основа на заключенията на вещите лица е установено, че за проверявания период е налице значително несъответствие между доходите на семейството и придобитото от тях имущество. Съдът е приел, че в хода на съдебното производство четиримата не са доказали законен произход на средствата за придобиване на процесното имущество, предявените от КОНПИ искови претенции са изцяло доказани - и по основание, и по размер, поради което ги e уважил изцяло. Първоначално претендираната от КОНПИ сума е била в размер на 4 690 825 лева. Впоследствие Комисията се е отказала от предявен иск за отнемане на двуетажна жилищна сграда в Каварна, тъй като тя е била придобита преди началото на проверявания период. Направени са и корекции в исканите суми от продажби на един поземлен имот в Каварна, две ниви и лек автомобил. В резултат на това общата цена на първоначалния иск е намалена - от 4 690 825 лв. на 4 306 026 лева. Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни