Свързани новини

05.01.2018 13:18

БСП: С Истанбулската конвенция някой иска да се хареса на Брюксел

Видян 1924 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Истанбулската конвенция е спорен документ, коментира пред БНР Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП. По думите му, документът, за съжаление, разделя българското общество, както и партиите в управляващата коалиция. „Кому беше нужно да се ратифицира конвенцията точно сега, това да е първият акт на Министерски съвет за годината и за председателството? Явно някой се престарава, за да се хареса на Брюксел“, коментира социалистът.


Атанас Зафиров подчерта, че едва 17 държави в ЕС са ратифицирали документа, и то с резерви.


Атанас Зафиров обясни, че зад безспорно благородната кауза за защита на жените от насилие, която БСП твърдо подкрепя, се опитват да се прокарат няколко фундаментални постановки: въвеждането на термина „социален пол“; въвеждане на спорно определение за пол и опит тези спорни постановки да бъдат включени в учебния материал на подрастващите. Той подчерта, че позицията на БСП по тази тема е твърда и последователна. Социалистът припомни, че през 2014г. Кристиан Вигенин, като външен министър, на въпрос в Народното събрание отговаря, че България не е съгласна с определението за пол в конвенцията и това е една от причините тя да не бъде ратифицирана.


„Правилното решение за справяне с насилето над жени и деца е да се търсят промени в националното законодателство, а не с подобни пожелателни документи“, обясни Атанас Зафиров. Според него голяма част от записаното в конвенцията съществува в националното ни законодателство, както и в редица международни документи, по които България е страна.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион