Свързани новини

04.01.2018 14:14

Алкохолът увеличава риска от рак

Видян 1442 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Употребата на алкохол е свързана с отделянето на вреден химикал в тялото, който може да доведе до трайно генетично увреждане в ДНК на стволовите клетки и до повишен риск от развитието на рак, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. Нейчър.


В изследване с лабораторни мишки, британски учени са използвали хромозомен анализ и ДНК секвениране, за да проучат генетичното увреждане, причинено от химикала ацеталдехид. Вредното съединение се отделя, когато тялото разгражда алкохола.


За целите на настоящото изследване специалистите са давали етилов алкохол (етанол) на мишки, след което са изследвали ефекта от него върху тяхната ДНК. Изследователите са установили, че отделяният при разграждането му ацеталдехид разрушава и уврежда ДНК в кръвните стволови клетки, променяйки постоянно ДНК последователностите в тях. Откритието е важно, тъй като увреждането на здрави стволови клетки може да доведе до появата на ракови клетки.


Специалистите са изследвали и как тялото се опитва да си осигури защита срещу вредното действие на алкохола. Първата му отбранителна линия представляват група ензими, известни като алдехид дехидрогенази (ALDH). Въпросните ензими разграждат ацетилалдехида до ацетат, който клетките могат да използват като източник на енергия.


В изследването, когато на мишки, при които липсвал важният ензим, бил даван алкохол, отчетеното ДНК увреждане се е оказало четирикратно по-голямо, отколкото при гризачите с правилно функциониращ ензим.


Втората отбранителна линия представляват различни ДНК ремонтни системи, които в повечето случаи успяват да се справят с пораженията. В някои случаи и при някои хора, предимно в Югоизточна Азия, въпросните ремонтни системи не функционират правилно, което означава, че клетките не могат да се възстановят ефективно.


БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и