Свързани новини

04.01.2018 12:07

СУ заплаши да отмени събития за председателството

Видян 1551 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският университет Св. Климент Охдиски ще започне протести след 22 януари и ще отмени всички събития в сградата си, планирани за европредседателството, ако не му бъде предоставена нова сграда като компенсация за отнемането на бившия механотехникум в София, където трябваше да се обучават медицински сестри, пише в. Сега.

На извънредното заседание, свикано от ректора проф. Анастас Герджиков в сряда, е имало само една точка в дневния ред - обсъждане на решението на кабинета от 20 декември, с което сградата на бившия механотехникум на бул. Ал. Стамболийски 82 в София се отнема от Университетската болница Лозенец и се предоставя на Висшия съдебен съвет за ползване от спецсъда и прокуратурата.

Ha 20 дeкeмвpи с мотив "отпаднала необходимост" пpaвитeлcтвoтo дaдe нa BCC пpaвoтo нa yпpaвлeниe въpxy имoтa - тepeн oт 8 дкa и cгpaдa. Решението беше взето, след като шeфoвeтe нa cпeцcъдa и нa cпeцпpoкypaтypaтa на 7 дeкeмвpи oбявиxa, чe не могат да работят без нoвa cгpaдa. Сформира се щаб, който явно е убедил кабинета да реши проблема.

Прехвърлянето преди празниците е хвърлило в смут членовете на Академичния съвет на СУ. Никой от членовете му не бил информиран за готвената промяна, включително и ректорът, както той сам твърди. По информация на "Офнюз" Герджиков е обяснил пред академичната общност, че прехвърлянето на сградата е било предложено от регионалния министър Николай Нанков, като за него не са били питани нито Министерството на образованието, нито болницата.

Пред "Медиапул" ректорът нарече решението на кабинета "сериозна политическа грешка". "Ако обучението на студентите е "отпаднала необходимост", може и да се съобразим с този обрат в държавната политика и да спрем да ги обучаваме. Ако се стигне до това, няколкото черни знамена в БАН ще изглеждат направо безобидни", каза той.


 Академичният съвет обсъди общо пет искания, сред които: компенсация за сградата, промяна на механизма за отпускане на пари за капиталови разходи, пари за университетската им библиотека. Те ще бъдат гласувани по електронен път от членовете на Академичния съвет, след като получат петте искания в писмен вид.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични