Свързани новини

04.01.2018 10:16

Скокът на тока за индустрията ще увеличи цените на храните, предупреди бизнесът

Видян 1442 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поскъпването на тока за индустрията ще доведе и до увеличение в цените на храните и хранителните продукти, предупреждават представители на бизнеса.


Бизнесът и синдикатите подготвят протести от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто. Това потвърди, в интервю за предаването на Хоризонт Преди всички Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.


"Ние направихме среща в Министерството на енергетиката, в която участваха и лидерите и на работодателските, и на синдикалните организации и  ясно заявихме, че ако не се нормализира ситуацията  - което значи да се промени начинът на работа на електроенергийната борса, което значи да се увеличи предлагането на електроенергия, което значи да се разследват такива спекулативни сделки, които се извършват на пазара на електроенергия, защото няма икономическа основа за един такъв скок на цените на електроенергията. И цените на производител на електроенергия са нараснали с по-малко от 5 процента, а в същото време на нас ни се предлагат цени с 50 процента по-високи. Разликата очевидно е спекула. Ние обявихме готовност за съвместни общи протестни действия. Следващата седмица се събираме в началото с работодателските организации и ще координираме своята позиция", заяви Велев.


 


  От своя страна, земеделският министър Румен Порожанов обяви пред бТВ, че не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока с до 60% по повод предупрежденията от работодателски организации, че увеличението на цената на тока за бизнеса ще доведе до поскъпване на редица стоки и то от първа необходимост. Става дума предимно за храни - хляб, млечни произведения, месо.


Имаме стабилизирани цени в животновъдството, но драстично увеличение няма да има, каза Порожанов.


По думите му винаги при предпоставки за по-висок ток има и прогнози за по-скъпа продукция и бизнесът винаги заема тази позиция.


„В производството има и много субсидии и предпоставки за повишаване на цената към преработвателите не би следвало да има”, категоричен беше министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп