Свързани новини

02.01.2018 16:42

Тръмп: Иран най-накрая действа срещу бруталния режим в страната

Видян 1343 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства протестиращите в Иран заради това, че са се противопоставили на „бруталния и корумпиран“ режим в страната, предаде Фокус.

„Народът на Иран най-накрая действа срещу бруталния и корумпиран ирански режим“, заяви Тръмп, ден след като призова за смяна на правителството в Ислямската република.

„Всичките тези пари, които моят предшественик Барак Обама толкова глуповато им даде, отидоха за тероризъм и в техните джобове. Народът има малко храна, голяма инфлация и никакви човешки права. САЩ гледат“, допълни той.


 
От своя страна, иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обвини враговете на Ислямската република в предизвикване на безредиците, предаде БНР.

"Всички, които са против Ислямската република Иран, онези, които разполагат с пари, политика, оръжия и разузнавателни апарати, искат да създадат проблеми за ислямския режим в Иран. Имам какво да кажа на хората за проблемите от последните дни, ще говоря с тях с Божия помощ и когато му дойде времето", заяви  Хаменей.

Същевременно Великобритания призова Иран да започне диалог по същество за проблемите, повдигнати от протестиращите в страната.

Европейският съюз поиска от властите в Техеран да гарантират правото на гражданите на мирни демонстрации и свобода на словото.

Призив за въздържане от насилие отправи и външният министър на Германия  Зигмар Габриел.

България наблюдава със загриженост последните развития в Иран, довели до загубата на човешки живот, се казва в позиция на българското Министерство на външните работи.

 Oтчитаме изявлението на президента Рохани, че гражданите имат право на мирни протести и очакваме всички страни да се въздържат от насилие в дух на толерантност и уважаване на правото на събиране и изразяване на иранските граждани, допълват от външното министерство.


Най-малко 12 души са загинали при антиправителствените протести. Хората първоначално излязоха по улиците, за да протестират срещу увеличението на цените. Вълненията прераснаха в безредици в цялата страна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец