Свързани новини

30.12.2017 10:55

Пазарджик в бедствено положение заради боклука

Видян 1243 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отпадъците на три общини - Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, ще  бъдат транспортирани до 3 депа в столицата и в Костинброд след закриването на градското сметище от 1 януари догодина, съобщиха от БНР.  


Така трите общини ще избегнат кризата с боклука и бедственото положение, което вече е в сила в други градове като Пазарджик.


Сметосъбирането в Дупница, Бобов дол и Сапарева баня се отдава след проведен търг на частна фирма за  две години срещу до 4 милиона и 200 хил. лева. На конкурса се яви само едно дружество от София.


Договорът с фирмата се очаква да бъде сключен на 5 януари или на 8 януари, каза зам.-кметът на Дупница Красимир Георигев.  


Според офертата, сепарирането на отпадъците ще става в индустриална зона „Филиповци“ в София, инертните материали ще се извозват на депо в кв. Враждебна, а тези, които не могат да бъдат оползотворени по никакъв начин  - на депото в Костинброд.


 


Дните до сключването на договора няма да се окажат фатални. Отпадъкът дотогава  ще бъде събиран в контейнер преси, които ще бъдат инсталирани на старото сметище. Там ще става претоварването. По груби изчисления трите общини генерират между 15 и 20 хил. тона отпадъци за година.  


Криза с боклука  в Дупница няма да има, уверява Геогриев.


На базата на нов регламент 113 сметища в страната трябва да затворят от новата година и да бъдат заменени от регионални депа за отпадъци, към които да се извозват боклукът на отделните общини. Това обаче доведе до кризисни ситуации на места като Пазарджишка област. Там регионалното депо не може да заработи заради жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу избора на фирма-оператор.


Така кметът на областния град Тодор Павлов бе принуден да обяви частично бедствено положение в общината, за да отключи средства, с които да се осигури извозване на боклука към алтернативно място. Същото ще сторят други общини в Пазарджишко като Пещера, Септември, Брацигово, Велинград, Лесичово и други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион