Свързани новини

28.12.2017 14:50

Handelsblatt: 5 неща за България в навечерието на председателството

Видян 1562 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Преди единадесет години България се присъедини към Европейския съюз; но балканската страна все „не е съвсем пристигнала“, коментират в редакцията на германското икономическо издание Handelsblatt, като изтъкват пет неща, които читателите трябва да знаят за държавата в навечерието на поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС.
Под мотото „Съединението прави силата“ България ще поеме председателството на 1 януари 2018 г. – за първи път след присъединяването й към Общността през 2007 г. Черноморската страна обаче все още остава извън еврозоната и Шенгенското пространство, пояснява изданието.

Какво обаче следва да знаят останалите за нея? Според Handelsblatt има пет важни неща, които открояват страната ни.

1. Древна история

Траки, римляни, готи, византийци и турци оказват влияние върху историята на България. Столицата София, по-рано Сердика, е считана за любим град на римския император Константин Велики (306-337). Твърди се, че той е казал: „Сердика е моят Рим." По-голямата част от българите изповядват православното християнство. Десет процента от населението са етнически турци, останали в страната от времето на Османската империя.

2. Текущи предизвикателства

Бившата страна от Източния блок остава най-бедната в ЕС. По време на бежанската криза София се опита да опази 259-километровата граница с Турция от мигрантския натиск. Поради дефицитите в борбата срещу корупцията и съдебната система България попадна в полезрението на Брюксел - всеобхватен закон за борба с корупцията беше приет едва в края на декември 2017 г.

3. България е проевропейски настроена

По-голямата част от българите са приятелски настроени към ЕС. След десет години в Общността, проучване показа, че 77% от българите подкрепят членството на страната си в ЕС. В София от май 2017 г. управлява проевропейско коалиционно правителство на партията ГЕРБ, ръководено от нейния лидер Бойко Борисов. Младши партньор в коалицията е политическият блок Обединени патриоти.

4. Кирилица

Срещите по време на българското председателство на ЕС трябва да се провеждат на български език, според министър Лиляна Павлова, разбира се – с осигурен превод. Българският е свързан с други славянски езици като сръбски или руски език. В страната пишат на кирилица, а не с латински букви. Националната валута е лев и е обвързана в съотношение 1,95: 1 с еврото.

5. Дълги плажове и… домати

Чуждестранни дипломати и предприемачи се радват особено много на българските домати и най-вече сорта „Биволско сърце“. Традиционната шопска салата, направена от вкусни домати, краставици, червен лук и чушки, настъргано бяло овче сирене и магданоз, е популярна сред пътуващите в България. В допълнение ежегодно милиони европейци се наслаждават на почивката си по дългите, покрити с фин пясък плажове на Българското Черноморие на почивка.


Източник: Агенция Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне