Свързани новини

25.12.2017 15:13

Коледните послания на световните лидери

Видян 1867 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Християнският свят отбелязва Рождество Христово. Лидерите на страните, празнуващи светлия християнски празник на 25 декември изнесоха своите коледни послания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че хората казват отново „Весела Коледа“ благодарение на него. „Президентът по-рано заяви, че срещу празника се води война и че, заради политическата коректност, хората вече не използват думата „Коледа“. Той също често критикуваше своя предшественик в Белия дом Барак Обама, че предпочита за казва „Весели празници“.

Папа Франциск призова към „мир в Ерусалим“ и към „взаимно доверие“ на Корейския полуостров по време на традиционната си реч „Урби ет Орби“ (Към град и към света) на площад „Св. Петър“ . Той изрази надежда „волята да се възобнови диалога може да надделее и у двете страни и че договорено решение може да бъде постигнато – такова, което да позволи мирното съвместно съществуване и на двете държави“.


 
В традиционното си коледно послание британската кралица Елизабет Втора отдаде днес почит на градовете в страната, пострадали от терористични атаки тази година.



"Мисля за Лондон и Манчестър, чиято силна идентичност блестеше през изминалите 12 месеца пред лицето на ужасяващите атаки", каза кралица Елизабет Втора,  предаде Асошиейтед прес.

Посланието на 91-годишната кралица бе записано предварително и излъчено днес във Великобритания и още 51 страни от Общността нациите (бившата Британска общност).

В посланието си Елизабет Втора отдаде почит и на своя съпруг, 96-годишния принц Филип, който се оттегли от редовните си кралски задължения това лято. Тя го похвали за подкрепата и уникалното чувство за хумор.

В посланието си Елизабет Втора наблегна и на важното значение на дома.


Унгарският министър-председател Виктор Орбан написа обръщение към християните в страната си и в Европа, в което припомни думите на своя вече покоен предшественик Йожеф Антал, че "в Европа дори атеистите са християни“. Според него християнството е култура и цивилизация. "Не става въпрос за това колко хора ходят на църква или колко се молят честно. Културата е реалността на всекидневния живот. За европейците християнската култура определя ежедневието ни". Според него основите на европейския живот сега са подложени на атака. Не искаме да преименуваме коледните си традиции и не искаме да ги защитаваме с бетонни блокове. Не искаме да лишаваме децата от Дядо Коледа. Не искаме да ни отнемат празника на Рождеството. Не искаме притеснения и страхове да ни придружават на празничното поклонение. Не искаме никой да тормози дъщерите и жените ни в тълпата, която посреща Новата година.

Кралят на Испания Фелипе VI използва традиционното си коледно обръщение да призове новоизбрания парламент в Каталуня да се отрече от искането на независимост, след като партиите, подкрепящи отделянето, спечелиха на изборите в региона от миналата седмица.


В коледната реч тонът на краля бе помирителен. Той призна, че, макар и Испания да е станала напълно интегриран член на ЕС, „не всичко е успех“ в нея през последните десетилетия. Той настоя „хармоничното съвместно съществуване в сърцето на каталунското общество“ да бъде възстановено, „за да няма разделени семейства и приятели“.

Кралят на Белгия Филип призова своите сънародници по време на традиционната си коледна реч да се осмелят да погледнат на света под друга светлина като противоотрова срещу цинизма. Той заяви, че това ще позволи „откриването на сила, за да не се поддадем на цинизма и на стерилното равнодушие“. „Бъдещето на нашите демокрации зависи най-вече от това как гледаме на нещата“, допълни той.
В речта си кралят не спомена пряко терористичните нападения, на които се фокусира по време на предишните си две обръщения към нацията. Той също така не каза нищо за отношенията между общностите в страната (фландрийци и валонци - бел. прев.), както често правеше до сега.

Християните в Близкия изток също празнуват Рождество. Църквата в северния иракски град Мосул изнесе коледна служба за първи път, след като градът бе освободен от „Ислямска държава“. Църквата „Св. Павел“, която в момента е единствената действаща в града, отпразнува Коледа на фона на засилени мерки за сигурност. При управлението на „Ислямска държава“ отбелязването на християнските празници в града бе опасно. Групата караше вярващите да приемат исляма, да плащат данък джизие или да умрат, като много християни решиха да избягат.


„Вярата и надеждата ни бяха тук“, заяви отец Табет Хабиб. „Това ни накара да дойдем тук, да отпразнуваме Коледа и да кажем на света, че сме християни“, допълни той. Преди „Ислямска държава“ да завладее Мосул през 2014 г. в града имаше християнска общност от 35 хил.

Източник: Агенция Фокус









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и