Свързани новини

21.12.2017 21:12

ООН отхвърли със 128 на 9 Йерусалим като израелска столица

Видян 1656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Общото събрание на ООН осъди със 128 гласа „За“, 9 „Против“ и 35 въздържали се, решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. За Вашингтон решението на организацията няма обвързващ юридически характер.


Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви, малко след гласуването, че организацията не може да очаква САЩ „да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани“, пише американското издание Washington Examiner.

Хейли отбеляза, че от страната ѝ се иска да „плаща повече отколкото която и да е друга държава“, срещу което получава тази „съмнителна разлика“ между вложено и получено.

Изданието цитира още от думите на американския постоянен представител, според които „ние имаме задължение да искаме повече от нашите инвестиции. И ако нашите инвестиции се провалят, имаме задължени да вложим парите си по по-продуктивни начини“, предаде Фокус.

Хейли продължи протеста си срещу взетото решение, като отбеляза, че „САЩ ще запомнят този ден, в който бяхме атакувани в Общото събрание, защото упражняваме правата си на суверенна нация“.

 „Ще си го спомним, когато отново бъдем призовани да дадем най-голямата вноска в бюджета на организацията,“ продължи Хейли и завърши с думите: „Ще си го спомним, когато толкова много страни дойдат при нас, какъвто навик имат, за да искат от нас да плащаме повече и използваме влиянието си в тяхна полза“.

Тя напомни, че решението на Тръмп от шести декември да признае Йерусалим за израелска столица не влиза в противоречие с възможността да бъдат водени преговори за двустранно решение на проблема между Израел и Палестинската автономия.



Постоянният представител на Йемен в световната организация Халед Хусеин Мохамед Алеймани внесе проект за резолюция в начлото на заседанието, в която решението на САЩ да признае града за столица на Израел е определено като невалидно и в която се призовава всички обичащи мира страни да гласуват в нейна подкрепа. Алеймани определи хода на американския президент Доналд Тръмп като крещящо нарушение на правата на палестинския народ и на арабските държави и на всички мюсюлмани и християни по света. Той говори от името на арабската група в ООН и бе първият оратор на извънредното заседание на Общото събрание. Според Алеймани американското решение се възприема като опасно нарушаване на международното право, застрашаващо мира по света, подкопаващо всеки шанс за мир в Близкия изток и служещо само на поддръжниците на насилието и на екстремизма.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече ООН „дом на лъжите“ преди гласуването в Общото събрание на резолюцията, отхвърляща признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел, предаде БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв