Свързани новини

21.12.2017 11:15

Таксиметрови шофьори: Мин. тарифа от 1 лв./км в София

Видян 1005 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Таксиметрови шофьори от София излизат на протест. Те искат фиксиране на минимална цена за километър пробег от 1 лев. Това би било около 25-процентно увеличение на тарифите, които използват повечето компaнии в момента – около 80 ст. дневна тарифа и около 90 – нощна.


На въпрос дaли това не е скъпо, шофьорите отговарят, че е „скъпо е за човек, който мисли себе си за евтин”.


„На клиентите не им е добре, но това не е градски транспорт – не желаем да возим бабите и дядовците, които нямат пари. Това е транспорт, който е за хора с възможности. Има градски транспорт, който е субсидиран от държавата и общината, който е на 1,60 лв. Щом е така, да направят единна цена за София и да ни субсидират за километър превоз. Ние сме частен бизнес, ние сме услуга лукс, която се нуждае от пари”, посочи друг от участниците в днешния протест, съобщи бТВ.


Столичният общински съвет (СОС) е поръчал експертен анализ за определяне на тарифата на таксиметровите шофьори, за да се прецени дали има основание за исканията им.


"Не можем просто да се доверим на някакви твърдения, че тази или онази цена е справедлива – това трябва да бъде направено със съответната финансова обосновка от специалисти”, заяви Елен Герджиков, председател на СОС.


В навечерието на празниците около 20% от колите са блокирани заради бюрокрация, твърдят от таксиметровите фирми. Според тях причината за това е данъкът, който трябва да платят шофьорите, за да могат да работят и през 2018 г.


Данъкът за упражняване на таксиметрова дейност в столицата е 850 лв. и той е сериозно перо в приходната част на бюджета. Постъпленията от него за тази година се очаква да бъдат около 5 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!