Свързани новини

20.12.2017 11:54

Красьо Черния ”амнистиран” по делото за укрити данъци

Видян 2969 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Секретното дело за укриване на данъци срещу нашумелия преди години "брокер" в съдебната власт Красимир Георгиев (Красьо Черния) е прекратено от прокуратурата. Това е станало още през пролетта "поради липса на престъпно деяние", съобщи  Mediapool. Информацията е потвърдена от неговия адвокат - Христо Ботев.


Скандалът около бизнесмена избухна през лятото на 2009 година, когато Иван Колев от тогавашния Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че "някакъв Красьо от Плевен" обикаля из България и "носи един списък" с имената на между 8 и 13 членове на съвета, с чиито гласове разполага. Участник в изборите за шефове в съдебната власт разказал на Колев, че гласовете на хората във ВСС вървят за около 200 000 евро.


Прокуратурата започна проверка веднага, но тогавашният главен прокурор Борис Велчев каза, че изказването на Колев е прекратило възможността за засичане на разговорите с Красьо.


В медиите изтече информация, че 27-годишният мъж има "тефтерче" с 1040 телефонни контакта, сред които на десетки магистрати, политици, полицаи, както и много собственици на фирми. Министърът на правосъдието по това време - Маргарита Попова, заговори за "брокерство" в съдебната система.


Прокуратурата обяви, че общо 35 магистрати са засечени с контакти с Красьо или фигурират в неговото "тефтерче". Към онзи момент общо 14 от тях бяха кандидати за шефове в съдебната система, а петима - действащи шефове.


Заради контактите с Георгиев оставки от ВСС подадоха двама негови членове.


Засече бяха и връзки на Красьо с трима тогавашни депутати от ДПС – зам.-председателите Касим Дал и Лютви Местан, и Ердоган Ахмедов.


В съда срещу Георгиев бяха внесени две дела. Първото беше за лъжесвидетелстване, заради твърдението му, че "няма познанства с лица от съдебната система". Делото обаче се провали, на първа инстанция Красьо беше осъден на 2 години условно, но на втора - оправдан. Окончателно и Върховният касационен съд потвърди присъдата с мотива, че няма каквито и да е конкретни данни, за да се направи извод за извършено корупционно престъпление.


Второто дело беше за укриване на данъци в размер на 94 492 лева, а Комисията за конфискация запорира луксозни автомобили и имоти на бизнесмена.


На първа инстанция той беше оправдан. После Софийският апелативен съд отмени присъдата и върна делото на прокуратурата за процесуални нарушения. През 2013 г. то пак беше внесено в Софийския градски съд, който пак го върна на прокуратурата с аргумента, че не е изпълнила указанията на апелацията. След това делото не беше внасяно повече.


В крайна сметка адвокат Христо Ботев съобщи, че то е било прекратено от прокуратурата близо 8 години след началото му. Така той практически е "амнистиран" от държавното обвинение.


"Това делото беше образувано, защото и дума не можеше да става за търговия с влияние и се чудеха какво да направят и възложиха на данъчните да направят една проверка. Те направиха ревизията под контрола на прокуратурата. Установиха едно несъответствие, дадоха го на прокуратурата. Съдът каза, че не може да се произнася, защото самият обвинителен акт е дефектен", коментира Ботев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион