Свързани новини

19.12.2017 10:32

Борисов: Надявам се Великобритания да се върне в ЕС

Видян 1094 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Надявам се Великобритания да се върне в ЕС. Това каза в свое изявление в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов след среща с главния преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние, предаде Фокус.

„Имаме и много британци, които вече са в България. Трябва да се спазват правилата на общия пазар. Надявам се в няколко сфери също да се намери баланс не само като един от основните членове в НАТО Великобритания, това е и във военното сътрудничество и сферата на сигурността. Специалните служби трябва да работят в пълна координация с тези на Великобритания. Този Брекзит ще бъде труден, защото имаме план и рамка, но политическата декларация трябва да се подготви през тези 6 месеца, така че всеки един детайл да бъде решен в този период, а не когато започне самото излизане на Великобритания“, заяви Борисов.


По думите му с новия програмен период започват усилено да работят по европейския бюджет. „По 10 млрд. евро на година нетно ще липсват в бюджета на ЕК. Трябва да положим огромни усилия. Мишел Барние е на наша страна за кохезионната политика. На последния съвет много се говори да имаме общ фонд по темите: миграция, общата европейска отбрана, селскостопанска политика, кохезия. Но 10 млрд. евро липсват и трябва много внимателно и прецизно да се разпределят парите“, каза още Бойко Борисов.

От своя страна, Барние заяви, че постигнатите споразумения с Лондон по условията на излизането на Великобритания от ЕС гарантират правата на българите на Острова.



Гарантирано е дори пренасянето на социалните права и това е доживот, допълни той. За хората, които обаче тепърва планират да се преместят във Великобритания тепърва ще се преговаря, каза Барние.

Българското председателство е изключително важно за Брекзит, защото в следващите шест месеца постигнатото споразумение трябва да се превърне в договор за напускането на Великобритания, каза още Барние. Договорът трябва да бъде подписан през октомври 2018 г. От февруари 2019 г. пък започват преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат