Свързани новини

18.12.2017 10:22

Депутатите бламираха правителството за сигналите за корупция, призна Цачева

Видян 1421 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът бламира проекта на правителството по отношение на подписаните сигнали до новия антикорупционен орган. Това призна в студиото на „Тази сутрин” правосъдният министър Цецка Цачева. Депутатите решиха всеки, подал информация за подкупни официални лица да може да носи съдебна отговорност, ако проверката приключи без заключение за престъпление.


Според много наблюдатели тази прокарана от „Обединени патриоти” мярка ще откаже повечето граждани от сезиране на антикорупционния орган. Цачева посочи, че продължава да подкрепя варианта на правителството, в който наказателна отговорност за подателите на сигнали няма: „Това, което се случи в пленарната зала аз не го подкрепям, трябваше да остане вариантът, предложен от правителството”.


По думите й след първоначалните искания за изцяло анонимни сигнали, сега се стига „в една друга крайност”. Тя отбеляза и че всеки, който има данни за престъпление може да подаде сигнал в прокуратурата.


Въпреки това тя заяви, че президентът Румен Радев избързва със заявките за налагане на вето.


„Не може в рамките на една систематика на един закон една норма да се разглежда като най-важна”, заяви Цачева и подчерта, че не се създава „алтернативна прокуратура” или „алтернативен съд”, тъй като новият орган няма да има разследваща функция. По думите й антикорупционното бюро ще е ценно с друго – обединяването на данни от множество информационни системи.


По отношение на т.нар „царски имоти”, Цачева подкрепи решението на управляващите в крайна сметка да се откажат от извънсъдебно споразумение със Симеон Сакскобургготски, който води дела срещу България в Страсбург. „През 1998 г. Конституционният съд обявява за противоконституционен закона, по който е конфискувано имуществото (…) Тогава, когато един закон е обявен за противоконституционен от КС, органът, чийто акт е обявен за такъв, това е Нардоното събрание, трябва да се произнесе”, подчерта Цачева.


По думите й е крайно време статутът на „царските имоти” да бъде решен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева