Свързани новини

15.12.2017 13:51

Управляващите губят човешки образ, каза президентът

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Президентът Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон. Според него инструментите, с които ще се води борба с корупцията по този закон, са неефективни. Държавният глава смята също, че отхвърленото вчера вето върху мораториума за нови лекарства е цинично и отнема последната надежда, съобщава бТВ.


 


Според Радев управляващите са на път да загубят човешкия си облик. „Българите свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините -  и заплати, и пенсии, и социални права, но вчера се посегна на последното – надеждата”, изтъкна президентът.


„То нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден на заседание на Министерския съвет в рамките на около час на масата се извадиха 740 млн. лева и се хвърлиха и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти, да, пътища, да едни фирми ще стават още по-богати, а други хора ще стават още по-бедни и по-болни”, подчерта държавният глава.


„Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25-30 млн. лева, които наистина не просто могат да спасят, те дават последна надежда на много хора”, подчерта Румен Радев.


На въпрос дали вярва, че Конституционният съд ще реши този въпрос, той отговори, че не може да каже и това е въпрос на КС. „Там има достатъчно компетентни съдии, но за мен са нарушени основни права на конституцията, вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск”, отбеляза Румен Радев.


За антикорупционния закон Румен Радев подчерта, че въпросът не е в само в назначаването на ръководството на новия антикорупционен орган. Същността и духът на закона не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум.


„Този закон не разкрива корупционни схеми и модели. Той ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество без акцентиране върху наказателното преследване”, категоричен беше президентът.


“Инструмeнтите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция”, смята държавният глава.


По думите му законът може да бъде използван и като „бухалка за разправяне с неудобните”.


„Нямам за самоцел аз да назначавам ръководството на този орган. Настоявах и продължавам да настоявам да има баланс на властите при назначаването. Как се назначават големите трима в правосъдната система? Как се назначават ръководителите на други важни органи? Има баланс на властите, много ясно разписан. Тук няма никакъв баланс”, отбеляза Радев.


Въпросът за новите изтребители ще се обсъжда на предстоящия КСНС, стана ясно още от думите на президента.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.