Свързани новини

15.12.2017 11:10

НС ще упражнява контрол върху новия антикорупционен орган

Видян 1121 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Народното събрание ще осъществява контрол върху дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това сочат приетите на второ четене текстове от Антикорупционния закон от депутатите, предава „Фокус".


Вчера парламентът прие да бъде съставен нов антикорупционен орган, като председателят му да бъде назначаван именно от Народното събрание. Сега бе решено, че органът на законодателната власт ще упражнява - и по какъв начин, контрола върху бъдещия председател, неговите заместници и членове на комисия, управляващи структурата.


Членовете на Комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента, и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията.


Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов заяви: „Предвид начина на назначаване и възможността за освобождаване на членовете на Комисията контролът на Народното събрание се обезсмисля".


В отговор депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов посочи: „Това е поредното абсурдно твърдение на опозицията. И 1/5 народни представители могат да искат предсрочното освобождаване на член на комисията". „Опозицията във всеки един момент може „да иска главата" на всеки член, това е демократично и не е инструмент в полза на управляващите", коментира той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни