Свързани новини

15.12.2017 10:57

Протест пред КЕВР срещу поскъпването на водата

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици граждани се събраха на протест пред сградата на КЕВР срещу поскъпване на водата в 14 области в страната по призива на БСП. Водата ни струва 59 пъти по-скъпо, отколкото трябва - вместо 4 ст. ни искат 2,36 лв.  19 минути многократно писа за необоснованото поскъпване, както и за предстоящите увеличения на цената с ДДС.

В София – 9.5% и ще стигне до 2.36 лв./куб.м., Смолян – 4.5% и ще стигне до 2.35 лв., Пловдив – 2.9% - до 2.20 лв., Варна – 2.7% и става до 3 лв цената, Силистра 6.5% до 3.29 лв, Кърджали 2.8% до 2.43 лв., Русе – 6.2% до 2.78 лв., Перник – 5.8% - 2.29 лв., Монтана – 6,4% - 2.89 лв., Шумен – 3% - 3.32 лв., Сливен – 2.05% - 2.50 лв, Бургас – 8.7% - 2.77 лв, Ямбол – 20% - 2.78 лв, Враца – 13% - 3.09 лв.

"Г-н председател, къде са ни договорите със "Софийска вода", пише на един от издигнатите лозунги. На място има засилено полицейско присъствие. Движението в района се извършва нормално засега, предаде Фокус.

По-късно днес се очаква на закрито заседание на КЕВР да бъде взето решение за повишаване на цената на водата.


"Независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима от концесионера си. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред протестиращите пред сградата на енергийния регулатор срещу очакваното поскъпване на водата", предаде Фокус.

"Не може да се живее повече така", каза Нинова. Тя заяви, че в момента КЕВР решава да вдигне цената на водата от 3 до 30% и допълни, че увеличението на цената на водата не е оправдано на фона на доходите на населението. По думите ѝ правителството провежда политики на геноцид. "40 млрд. лв. се крадат годишно, но няма 2,5 млн. лв. за онкоболни", каза Нинова и допълни, че днешният протест е и във връзка с концесията на Софийска вода.


Омбудсманът Мая Манолова обяви преди дни, че дава на прокуратурата готвените от КЕВР нови цени на водата.
Председателят на регулатора Иван Иванов отвърна, че не може да коригира цените, тъй като те са заложени в 5-годишните бизнеспланове на ВиК дружествата и са съобразени с инфлацията.



 "Тъй като нямам право да атакувам това решение на КЕВР пред съда, а ще сe обърна с молба към прoкуратурата да протестира цената на водата. Установихме нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК асоциации, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и числата на инфлацията и на другите компоненти", заяви Манолова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че поскъпването на водата е предрешено, защото инвестиционните планове са одобрени веднъж от водните дружества, след това от общинските съвети и накрая от кметовете на съответните населени места. Изчисленията на енергийния регулатор показват, че за да бъде модернизирана сегашната инфраструктура има нужда от 12 милиарда лева. Следващата преоценка на цените ще бъде направена през 2021-ва.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп