Свързани новини

13.12.2017 11:53

ВМРО: Българският език трябва да стане матуритетен в ЕС

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първата стъпка е направена с подготовката и проведените вече разговори с Обединеното кралство.Ние от ВМРО - БНД положихме нужните усилия при посещението на министър-председателя на България Бойко Борисов във Великобритания този въпрос да бъде повдигнат и да бъдат поети конкретни ангажименти към страната ни това да се реализира в най-кратки и реалистични срокове. Ние сме категорични, че подобни стъпки трябва да бъдат предприети и по отношение на държавите в целия Европейски съюз и навсякъде, където има българско малцинство и ясно изразени български общности. Дългогодишната ни работа за съхранение на българските култура и език навсякъде по света, където има българско малцинство и ясно изразени български общности, ще продължи именно в тази посока и ние ще отстояваме искането си с всички демократични лостове и механизми.


Защо е важно българският език да е матуритетен в държавите членове на ЕС и в Обединеното кралство?


Защото това ще даде единствената възможност на нашите сънародници там да запазят своето национално самосъзнание. Езикът е основата на националността и националното чувство. Българските неделни училища в държавите-членове на ЕС са стотици и обучават десетки хиляди българчета. Само в Кралство Испания българските неделни училища са над триста.


Правото и възможността на българите в ЕС да полагат зрелостни избори или матура и на български език ще запази това национално чувство и ще им даде възможност да овладеят родния си език и да учат висше образование в България.


 


Образованието не подлежи на европейски регулации, съгласно договорите и общностното право. Тоест, превръщането на българския език в матуритетен е въпрос на двустранни споразумения. Въпреки това направихме необходимото през ЕП, чрез инструмента на петициите, да привлечем вниманието на европейските общества по темата. Но този инструмент вече е изчерпан.


Време е за двустранна дипломация. Българите в Обединеното кралство са около сто хиляди, това прави въпроса особено чувствителен за нас. Затова в навечерието на посещението на българския министър-председател в Обединеното кралство направихме необходимата предварителна подготовка. Обсъдихме важните за Обединеното кралство въпроси в преговорите между ЕС и Обединеното кралство по повод на напускането на ЕС, по които биха търсили подкрепа от нас преди, по време и след българското председателство на ЕС.


В резултат от тези разговори дойде логичното ни искане Обединеното кралство да задвижи необходимите процедури, които да позволят на българите там да държат законна и призната матура на български език. В България се държи матура на английски език, така че от тази гледна точка трудности няма.


Министър-председателят следва тази предварителна подготовка и постави въпроса по време на срещата си с госпожа Мей. Това е огромна стъпка напред. Сега остава министерство на образоването, чрез министерство на външните работи да придвижи съответната процедура. Вече поискахме това от двете министерства.


Постигането на такова двустранно споразумение ще е исторически пробив. Защото признаването на българския език за матуритетен в ЕС и Обединеното кралство ще е исторически пробив, който ще дава своите плодове в българския национален интерес за поколения напред.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Отцепиха района до детска ясла в Русе заради тяло

Откриха тяло до ясла в Русе, районът е отцепен

Отцепиха района до детска ясла в Русе ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв