Свързани новини

13.12.2017 12:24

Фалстарт на делото КТБ

Видян 1940 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Синдиците ще предявят иск за над 4 млрд. лева.


Основната причина е нередовното призоваване на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, който е търсен в София при положение , че от 3 години е в Белград, и отсъствието му от залата. Друг от подсъдимите пък е без защитник, който починал.


Освен това се оказа, че не всички 18 подсъдими са получили материалите по делото. В залата вчера се събраха над 100 души, за да чуят исканията на страните в разпоредителното заседание.


Обвинението само̀ поиска отлагане на делото заради неявяването на Василев в залата. В ход е процедура по искане за неговата екстрадиция от Сърбия. На 20 ноември българското Министерство на правосъдието е изпратило съдебна поръчка до съседната страна, за да му бъде връчена призовка по делото. Няма отговор и от нея.


Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев коментира, че интересът на обвинението е да тръгне делото и всички граждани да видят доказателства, които са събрани. А те щели да дадат отговор на всички въпроси в обществото.


По процеса като граждански ищец синдиците на КТБ се очаква да предявят иск за над 4 млрд. лева.  Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ и отговарящ за надзора на банките, сега подсъдим по процеса, заяви, че не разбира какво общо имат обвиненията по делото с фалита на КТБ. 


Делото беше отложено за 23 януари.


Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. По делото са обвинени 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от обвинените. Тези прецизни обвинения трябва да бъдат изчетени изцяло в съдебна зала, което ще отнеме години.


Според прокуратурата организирана престъпна група, ръководена от бившия собственик на банката Цветан Василев и създадена с користна цел – придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери, е присвоила 2,559 млрд. лева.


Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сред обвинените е бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той отива на съд за длъжностно престъпление.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв