Свързани новини

12.12.2017 14:43

Росатом финансира АЕЦ и в Египет след Турция

Видян 1722 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Росатом ще финансира с кредит при облекчени условия не само първата атомна централа на Турция Акую, но и първи АЕЦ на Египет в пустинята при Ел Дабаа, съобщи шефът на огромната държавна руска компания Алексей Лихачов.


Според него вече е отлят първия бетон и се работи по станцията при комшиите. Тя трябва да бъде завършена до 2023 г. До 2025 г. е предвидено пускането на египетската АЕЦ, за която при посещението на президента Путин в Кайро беше подписан специален договор.


В нея Росатом ще вложи 25 000 000 000 долара. Мощността й по думите на Лихачов ще бъде 5 ГВ или 2,5 пъти повече от сегашния потенциал на нашия АЕЦ Козлодуй.


Русия ще възстанови преките въздушни линии с Египет, след като атентат на борда на неин самолет, излетял от средиземноморската страна уби стотици хора и скъса туристическите връзки между двете държави. Руснаците ще започнат да се връщат в курортите на Египет след изричната благословия, изразена публично в президентския дворец в Кайро от самия Путин.


Това вече стана по отношение на Турция, на която след инцидент в края на 2015 г. със свален руски военен самолет Москва наложи туристическо ембарго. То удари мощно индустрията на гостоприемството в страната. След затоплянето на отношенията в края на миналата година, през това лято потокът туристи отново тръгна към курортите на комшиите. В резултат България изгуби 50 000 руски туристи през 2017 г., както сочат данните на НСИ – от 580 000 пристигания през 2016 г., тази са 530 000. Това са поне 100 000 000 лева, които оттекоха от нашата страна към Турция по този начин. Египет също ни е пряк конкурент.


Как Путин и Ердоган „ковнаха” пътьом България по повод на газопровода, който стартира през 2019 г. и ще ни заобиколи, както те увериха.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева