Свързани новини

11.12.2017 10:12

½ млрд. инвестира София

Видян 940 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

492 988 000 лв. инвестиции е предвидила в своя бюджет за 2018 г. Столичната община. Така девета година подред тя ще бъде най-големият вложител в българската икономика. От сумата 383 613 000 лв. са финансиране на проекти по оперативни програми от еврофондовете.


Общият размер на бюджета на Столичната община за 2018 г. е 1,433 млрд. лв., което е със 104,868 млн. лв. повече от 2017 г. (б.р. но е по-малко от над 1,5 млрд.лв. през 2015 г.) Собствените приходи са 653,9 млн. лв., което е с 30.4 млн. лв. повече от тази година. Тенденцията в последните години е на постоянен ръст на собствените приходи като от 2012 до 2016 г. сме осигурили 151 млн. лв. повече", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.


"Преди дни получихме повишение на кредитния рейтинг на София от международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings). Дългосрочният кредитен рейтинг на София е повишен от ВВ+ на ВВВ – със стабилна перспектива. Това показва, че политиката ни в сферата на финансите е правилна, а тя е политика за много сериозен контрол и последователност при формирането и планирането на бюджета на София. Заложили сме на последователна работа по отношение на осигуряване на средства за различни дейности и за инвестиции в града", каза още Фандъкова.


Тя специално подчерта как стоят нещата с Такса Смет. В някои издания се появиха информации, че парите по нея не достигат до сумата на бюджета за почистване на града. Това обаче не е вярно, както доказват числата. От Такса Смет, с която се финансира изцяло почистването и третирането на отпадъците, се събират 200 млн. лв. А разходът е точно 10% по-малко – 180 млн. При това, при зима без много сняг, парите ще бъдат още по-малко. А за догодина, вместо 3, са предведине 4 измивания на града.


Най-големият харч е метрото, което през януари става на 20 години! То ще получи 383,613 млн. лв., които Столичната община е защитила по оперативни програми, като от тях 327,383 млн. лв. ще инвестираме през 2018 г. в изграждането на първите 12 станции от третия лъч. Само 16,751 млн. лв. са собствени средства от бюджета на Общината. "В областта на транспортната инфраструктура други 103,675 млн. лв. инвестираме в реконструкции на улици и булеварди, изграждане и ремонт на улици в кварталите, цялостни ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения", каза Фандъкова. Основните обекти са: довършване на разширението на бул. Т. Каблешков от Цар Борис III до ул. "Костенски водопад", където имотите са отчуждени; изграждане на локалната улична мрежа на Северната скоростна тангент; първият етап от изграждането на Източната тангента от бул. Ботевградско шосе до Северната скоростна тангента. Ще бъде довършена реконструкцията на бул. Монтевидео до бул. Н. Петков, ремонта на бул. Шипченски проход, ремонтът на мостови съоръжения. Започва реновация на ул. Граф Игнатиев и пл. Славейков, на трамвайното трасе по бул. Цар Борис III, трасето по ул. "Каменоделска", както и довършване на участъка от бул. България. Ще имаме 120 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса.


Друго перо са  32, 261 млн. лв., които се планират за строителство, основни ремонти и енергийна ефективност на общински детски градини и училища.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак