Свързани новини

08.12.2017 16:21

За Килърите човешкият живот е търговски продукт, смята ВКС

Видян 1495 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Килърите са третирали човешкия живот като търговски продукт, превърнали са го в предмет на престъпна сделка и са създали престъпен механизъм за изпълнение на физически екзекуции, пише в решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото, което бе официално публикувано днес.


С него, както съобщихме преди дни, окончателно бяха потвърдени доживотните присъди без право на замяна на Петър Стоянов- Сумиста, бизнесмена Георги Вълев и Васил Костов - Кеца.


Тримата ще лежат зад решетките до края на живота си заради две убийства - на адвоката Петър Лупов и бизнесмена от Шумен Румен Рачев, които бяха застреляни през 2009 г.


Друг от групата - Янко Попов - Туцо, влиза в затвора за 10 г. Той е арестуван часове след решението на ВКС на 1 декември. Признат е за виновен в това, че е помогнал на физическите убийци да се скрият в хижа в гората.


След анализ на десетките томове с доказателства ВКС е преценил, че няма допуснати процесуални нарушения по делото. Мотивите на върховните съдии са 18 страници.


Сумиста например се оплакал, че  апелативеният съд е проявил пристрастност като е провел част от заседанията по делото в зала към затвора и така нарушил принципа за публичност на разглеждане на делото. ВКС обаче е отхвърлил жалбата му. Няма данни граждани и журналисти да са възпрепятствани да присъстват на делото, пише в решението. ВКС не е приел за основателни и твърденията на Сумиста, че е нарушено правото му на защита, защото на 22 септември 2010 г. не са му били предявени протоколите от разпитите на защитените свидетели по делото.


Правилно апелативният съд е дал вяра на показанията на основните свидетели Боян Джамалов, Георги Петков, Лозан Цеков, Пламен Цеков и Цончо Ненков. Те кореспондират с показанията на очевидците на убийството на Рачев, посочва ВКС.


Според него съдиите във Варна са направили подробен анализ на доказателствата.


Неоснователни били възраженията на адвокатите на подсъдимите, че до разпит като свидетел е бил допускат полицаят Валентин Цоновски. Той има решаваща роля за разкриването на Килърите, припомнят запознати с делото.


ВКС отбелязва, че варненският апелативен съд правилно е приел, че няма пречка да разпита Цоновски, тъй като той не е извършвал действия по разследването, а е "бил ангажиран като оперативен служител в разкриване на престъпленията и в показанията си възпроизвежда организацията на оперативно-издирвателната дейност".


Освен това апелативните съдии направили изводите си не на базата на показанията на Цоновски, а на показанията на останалите свидетели.


Осъдените на доживотни присъди са оправдани по един пункт от обвиненията, свързани с друг подсъдим. Причината е, че в предното решение не е изрично уточнено, че престъпленията на тримата не са извършени  в съучастие с хижаря Райчо Стойнев, който бе оправдан още от предните инстанции.


Прецизирано е и времето, в което е подготвяно убийството на адвокат Петър Лупов. Той бе застрелян през март 2009 г. Но Килърите са го дебнали от по-рано.


Източник: 24 часа



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни